Демерджиев: С връщането на хартиената бюлетина се увеличиха опитите за манипулации на вота

МВР призова политическите формации да изчистят листите си от купувачи на гласове

OFFNews 03 април 2023 в 13:14 989 2

Демерджиев

Снимка БГНЕС

Иван Демерджиев

С връщането на хартиената бюлетина са се увеличили опитите да се манипулира вотът - това е категоричното мнение на служебния вътрешен министър Иван Демерджиев. По думите му обаче МВР е противодействало успешно на тази практика, като досъдебните производства на вчерашните избори са били два пъти повече от предходните.

"Изборният процес приключи без сериозни инциденти. Успяхме да се справим със задачата да осигурим сигурността по време на изборите и да дадем възможност на гражданите спокойно да упражнят правото си на вот", каза Демерджиев.

Притеснения освен за хартиената бюлетина, е имало за включването в избирателните списъци на стари познайници на полицията. Министърът уточни, че става дума за хора, които се занимават с търговия с гласове. Заради това Демерджиев призова партиите "внимателно и прецизно да проверяват хората, които включват в списъците, защото в противен случай остава впечатлението, че се включват хора, за да получат имунитет и да извършват тази дейност безпроблемно".

По думите му за разлика от директното пазаруване на гласове при корпоративния вот много по-трудно се установява наличието на престъпление.

"Има образувани производства и проверки. Основните сигнали по линия на корпоративния вот касаят политическа партия ГЕРБ. Ще обобщим и представим тези случаи", обеща Демерджиев.

Служебният министър отчете още, че преди започването на предизборната кампания са предприети стотици специализирани полицейски операции. Образувани са 143 досъдебни производства, което е почти с 90% повече от предходните избори. МВР е работило по над 800 "явни сигнали" и по около 500 "оперативни". Изготвило е около 2100 предупредителни протокола и цифрата се доближава до тази от предходните избори.

В рисковите секции не е допуснато масово купуване на гласове, казаха от МВР.

"Не позволихме на хибридните атаки в началото на миналата седмица, последвани от действия предимно на непълнолетни лица на наша територия, да повлияят на изборния ден и на избирателната активност", отчете още Демерджиев.

И допълни, че в началото на следващата седмица, дори и да има бомбени заплахи, няма да се стига до затварянето на училища или други обществени сгради.

"Новият протокол, който приехме, предполага съвсем друг тип действия. Вярвам, че този проблем остана в миналото", изтъкна Иван Демерджиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови