Украйна ще съди Полша, Унгария и Словакия заради забраната за внос на зърно

OFFNews 18 септември 2023 в 16:19 4158 0

Снимка БТА/АП

Украйна планира да съди Полша, Унгария и Словакия в Световната търговска организация заради забраните им за украински селскостопански продукти, съобщават неназовани украински официални лица в понеделник, цитирани от Ройтерс. За разлика от трите страни, България вдигна забраната, заради което зърнопроизводители днес блокират страната. Те не искат по-евтиното украинско зърно да подбива цените им.

Искането може да бъде изпратено „в близко бъдеще“, е казал служителят по повод забраната за внос на ключови експортни стоки на страната. По-рано в понеделник украинският търговски представител Тарас Качка каза за „Политико“ същото – че Киев планира да съди трите страни.

Ограниченията, наложени от Европейския съюз през май, позволиха на Полша, България, Унгария, Румъния и Словакия да забранят вътрешните продажби на украинска пшеница, царевица, рапица и слънчогледови семена, като същевременно разрешават транзита на такива товари за износ другаде. Полша, Словакия и Унгария обявиха собствени ограничения върху вноса на украинско зърно в петък, след като Европейската комисия реши да не разширява забраната си за внос в петте съседни на Украйна страни от ЕС. Варшава, Братислава и Будапеща казват, че действат в интерес на своите икономики и своите фермери.

Качка казва пред "Политико", че Украйна също може да наложи реципрочни мерки върху вноса на плодове и зеленчуци от Полша, ако Варшава не отмени допълнителните си мерки.

Полският министър на земеделието Робърт Телус уточнява, че забраната на Варшава обхваща четири зърнени култури, но е и разширена, за да включва ястия от тези зърнени култури, а именно - от царевица, пшеница и рапица.

Информационна агенция PAP цитира Радослав Фогиел, ръководител на полската парламентарна комисия по външните работи, който казва, че решението на Украйна да заведе дело ще "отрази зле в Полша" и че Украйна трябва да е наясно с това. „Нашето решение не е насочено срещу Украйна, то е продиктувано от защитата на полския фермер и защитата на интересите на Полша“, каза той.

Данните на министерството на земеделието показват, че 1,4 милиона тона украински селскостопански стоки са напуснали страната с влак през първите три месеца на сезон 2023/24 от общ обем на износа от 4,5 милиона тона. Украйна изпраща зърно с влак през пунктове с Полша, Словакия и Унгария, както и допълнителни 1 милион тона масла и маслодайни семена.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика