Общите енергийни проекти сближиха Борисов и Мицотакис

OFFNews Последна промяна на 14 ноември 2019 в 20:59 1796 1

Изпълнението на ключовите съвместни инфраструктурни и енергийни проекти беше сред акцентите на разговора между премиера Бойко Борисов и гръцкия му колега Кирякос Мицотакис. Двамата правителствени ръководители разговаряха преди началото на Четвъртата среща на върха в Солун, съобщиха от пресслужбата на правителството.

„Ускорената реализация на газовия интерконектор между България и Гърция е приоритетен не само за нас, но и за целия регион. Само преди дни проверих напредъка на изграждането на дейностите на връзката, чийто старт беше даден през май тази година. Така ще подобрим енергийната сигурност на цяла Югоизточна Европа“, категоричен беше Борисов.

Той посочи, че за икономическия подем в региона ще допринесе и реализирането на транспортните проекти като железопътната линия Бургас-Александруполис, която е част от по-големия проект за мултимодален коридор за товарни превози, свързващ Егейско и Черно море „Sea2Sea”.

„Нашите две страни са стълбове на стабилност в региона и силни застъпници на регионалното сътрудничество и европейската и евроатлантическа интеграция на страните от Западните Балкани“. Тази обща позиция изразиха в хода на срещата двамата премиери.

Борисов и Мицотакис бяха единодушни, че България и Гърция са стратегически партньори и в този контекст е необходимо поддържането на приятелски и отворен диалог във всички сфери от общ интерес. Българският премиер изрази увереност, че активното двустранно сътрудничество ще продължи и с новото правителство на южната ни съседка и ще бъде запазен общият стремеж към задълбочаването на политическите и икономическите връзки.

„Взаимодействието между нашите страни придобива още по-голямо значение на фона на кризите, които ни обграждат от изток и от юг, а и на запад от нас, като имаме предвид крехката стабилност на Западните Балкани“, заяви Борисов.

Двамата правителствени ръководители отбелязаха отличните двустранни връзки в търговско-икономическия сектор. „Гърция остава един от водещите ни търговски партньори, затова подкрепяме всякаква инициатива за активизиране на бизнес отношенията“, посочи Борисов и отбеляза възходящата тенденция на стокообмена между България и Гърция през последните години.

За първата половина на тази година стокообменът между двете страни бележи ръст от 14.8% спрямо същия период на миналата година и е в размер на 1.7 млрд. евро. По време на срещата българският министър-председател Борисов акцентира върху необходимостта от още по-задълбочено насърчаване на инвестициите между България и Гърция. В разговора беше акцентирано и върху големия потенциал в сферата на туризма, който двете страни развиват през последните години, като премиерът Борисов подчерта значението на автомагистрала „Струма“ за свързаността с южната ни съседка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6774

1

ЛАФЪРДИЕВ

14.11 2019 в 22:15

ЕНЕРГИЙНИ ПРОЕКТИ???
Та той е един.. Връзка на България към тръбата ТАП в Гърция.. А в тръбата ТАП до 2025-та година газ за България няма.. И няма да има, докато азерите не си пуснат втората тръба за ТАНАП.. Засега ТАНАП пуска по 10 млрд. куб.м. на година, а заявените количества на акционерите в ТАП - Гърция, Италия, Турция са за 13,5 млрд. на година..
Що се отнася за Sea2Sea. Периодът на изпълнение на проекта за проучване е от 1 Октомври 2012 г. – 31 Декември 2014 г. След това, до днешното обаждане на Баце да чухте нещо да се говори?
Междувременно Гърция от 2016-та година си реши проблема с пристанищата. Продавайки Пирея на китайците. Разрешавайки им да строят в него нов терминал и ж.п. линия за връзка Пирея - тунела под Босфора.

И да не забравяме, че Баце е привикан на 25-ти на килимчето.. И тръба до Сърбия може и да няма..