Инвестициите в зелена енергия се сринаха

11 октомври 2012 в 13:05 1838 0

Зелена енергия. Снимка: БГНЕС
Зелена енергия. Снимка: БГНЕС

Глобалните инвестиции в чиста енергия са се сринали с цели 20%, в сравнение със същия период на миналата година, показва докладът на Bloomberg, цитиран от онлайн изданието EurActiv.com. Сумата е намаляла до до 56.6 млрд. долара (43.9 млрд. евро) през третото тримесечие на 2012 г.

Спрямо второто тримесечие е регистрирано понижение на инвестициите от 5%, като само в Европа е регистриран годишен спад от 29% до 18.2 млрд. долара. В САЩ сривът пък е с цели 62% – до 7.3 млрд. долара.

В Китай като най-бързоразвиващата се икономика по света пък е регистриран годишен ръст от 6% на инвестициите в чиста енергия през третото тримесечие до 14.8 млрд. долара, но спрямо второто тримесечие инвестициите са намалели със 17%. От друга страна, налице са и нарастващите инвестиции на китайските компании в „зелените“ централи по света, включително и в България.

По-добри резултати показва само Бразилия, където се наблюдава ръст и на годишна, и тримесечна база на тези инвестиции до 1.9 млрд. долара. “Данните предполагат, че инвестициите в чиста енергия за цялата 2012 година ще са по-малко, в сравнение с рекордните вложения в размер на 280 милиарда долара, отчетени през миналата година“, пише в доклада.

Сривът на инвестициите в „зелената“ енергетика по света вече бие рекорди за десетилетието. „Ако сривът продължи, 2012 г. ще е първата от последните 8 години, в която ще бъде регистриран спад на инвестициите в чиста енергия“, посочва се още в документа.

Намалението на инвестициите въ възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) се дължат основно на несигурността около политическата подкрепа за сектора на ключови пазари като САЩ, Великобритания и Италия. В Испания, Чехия и България, където след избухването на имотния балон по време на първата вълна на кризата, проблемите вече идват и от т.нар.“зеления балон“ - страните имат индикативни цели от 16%-20% „зелена“ енергия от годишното им потребление.

Същевременно се наблюдава нарастващ инвеститорски интерес към чистата енергия на развиващите се пазари, каквито са южноамериканските, азиатските и африканските държави – те имат да наваксват по показателите за свиване на вредните емисии според Протокола от Киото и „Рио+20“.

Върху размера на инвестициите обаче се отразява и резкият спад на разходите за новите технологии при ветрогенераторите и фотоволтаиците. Това е и една от причините за сравнително доброто състояние на сектора в Поднебесната империя - приориентирането на световните ВЕИ–производители към китайското оборудване за слънчеви панели и ветрогенератори удари повечето европейски и американски производители.

Николай Марченко

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови