Стотици протестиращи блокираха ДКЕВР (снимки)

Елица Мартинова 24 септември 2012 в 10:57 3338 3

 снимка: Сергей Антонов
снимка: Сергей Антонов

Около 150 човека протестираха в понеделник сутрин пред сградата на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

„Стига беззаконие!“ и „Където има право силата (ДКЕВР), там е безсилно правото!“, пишеше на част от транспарантите, издигнати от протестиращите.

Демонстрантите затрудняват и движението по бул. "Ал. Дондуков", тъй като преминават по пешеходната пътека пред ДКЕВР, скандирайки "оставка".

На мястото на протеста има и засилено полицейско присъствие. Да следят за сигурността, пред сградата на енергийната комисия са изпратени пет патрулни коли.

Участниците бяха изненадани от своята многобройност и коментираха помежду си, че само „нелепо“ решение, като това на ДКЕВР, може да събере на едно място толкова хора.

„С голямо безпокойство съобщаваме, че на 14.09.2012 г. след продължителни задкулисни манипулации, след нарушения на редица закони на България и на ЕС, след показаната пълна липса на компетентност и проявена безочливост, бе направен опит да се ликвидира зелената енергия на Блгария“, гласи писменото обръщение на демонстрантите.

Те отказаха да посочат кой е организатор на протеста с обяснението, че всички те са инициатори.

Според събралите се демонстранти отговорност за решението на ДКЕВР трябва да поеме председателят на комисията Ангел Семерджиев.

Производителите на енергия от възобновяеми източници го обвиняват, че обслужва интересите на „НЕК“, „ЧЕЗ“, „EVN” и „Енерго Про“.

Събралите се настояваха за среща лично с премиера Бойко Борисов и енергийния министър Делян Добрев, които да гарантират, че решението на ДКЕВР ще бъде отменено.

„Граждани, бъдете спокойно – институциите вече са сезирани и тази глупост няма да остане ненаказана!“, заканват се в писменото си обръщение протестиращите.

Повод за недоволството на енергийните производители е решението от закрито заседание на 14 септември, с което ДКЕВР ги задължи да плащат „такса достъп“ до преносните и разпределителни ел. мрежи в страната.

Според комисията тези вноски ще осигурят средства, така че разпределителните дружества да покрият разходите си и да обновяват мрежите, обслужващи производителите на зелена енергия.

Според собствениците на алтернативни енергийни източници обаче решението на ДКЕВР е незаконно и цели да съсипе производството на зелена енегия в България.

Ако „такса достъп“ остане в сила, собствениците на ветрогенератори у нас ще трябва да се разделят с около 10 % от доходите си. Загубите при инвеститорите на фотоволтаичните проекти ще са значително по-големи и ще варират между 20% и 39%. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!