"Зелените" инвеститори пак плашат с ЕК под прозорците на премиера (снимки)

01 октомври 2012 в 11:47 1571 0

Снимка  Сергей Антонов
Снимка Сергей Антонов

Производители на електроенергия от възобновяеми източници и заети в сектора организираха днес сутринта протест пред сградите на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) и Министерския съвет (МС) срещу въвеждането на „цена за достъп” (известна като такса "достъп"). 

Протестиращите настояват за отмяна на таксата за възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) за присъединяването към електроенергийната мрежа на електроразпределителните предприятия (ЕРП), Електроенергийния системен оператор (ЕСО) и Националната електрическа компания (НЕК).

Според браншовите организации определянето на подобна такса води до неправомерно облагодетелстване на ЕРП-тата и това е индикация за наличие на картелно споразумение между тях. 

 Производителите на чиста енергия обявиха, че са изправени пред фалит, тъй като решението на регулатора ги принуждава да прехвърлят между 10% и 39% от приходите си на електроразпределителните дружества. От кризата са засегнати проекти за над 2 - 3 млрд. лв по различни данни. В това число влизат и все още обслужваните заеми към големите български и световни банки. Според последните данни на НЕК около 820 мегавата са достигнали изградените мощности за произвеждане на слънчевата енергия в страната при общо 1.4 - 1.5 хил. мегавата за целия ВЕИ-сектор в страната (малко над 10% от електронергийния микс). 

 Протестиращите чакат парламента и Брюксел 

Засегнати са инвеститори и банки от България, Германия, САЩ, Гърция, Италия, Австрия, Франция, Испания, Чехия, Китай, Южна Корея.  "Например страните като Китай и Корея вече са изпратили консулите си да се заемат с проблема, защото много средства са вложени тук", обясни един от организаторите на протеста Мирослав Георгиев. 

 Той коментира за OFFNews.bg, че този път са се събрали между 300 и 400 души, което е по-малко от протеста миналата седмица. Според ВЕИ-инвеститора много от засегнатите инвеститори не могат да участват, тъй като са в провинцията. "Ние сме подали искове за обжалване на решението в ДКЕВР, във Върховния административен съд (ВАС) и в Еврокомисията (ЕК)", каза Георгиев. Затова един от надписите по плакатите гласи: "EU, Please Stop the 40% Tax on Green Energy!"*. 

Според председателя на Българската фотоволтаична асоциация (БФА) Никола Газдов една от надеждите на бранша е новосъздадената комисия към Народното събрание за контрол върху ДКЕВР и енергийните цени да се сезира по случая и да повдигне въпроса на по-високо политическо ниво. Създаването й бе инициирано след като "зеленият" балон започна да прегрява през юни, когато чрез неофициална заповед на министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова към областните ДНСК бяха спрени десетки проекти, дни преди влизат новите, по-ниски преференциални цени на електроенергията от ВЕИ, която държавата през НЕК и ЕРП-тата са задължени да изкупуват. 

 "ДКЕВР - сянката за фотоволтаиците в България",

гласеше един от лозунгите на плакатите на протестиращите. Както и преди седмица представители на български и чуждестранни компании, произвеждащи електричество от слънце, вятър и вода, поискаха оставката на Ангел Семерджиев и целия състав на ДКЕВР. Според организаторите на протеста решението за таксата е взето непрозрачно. Мирослав Георгиев обясни още, че от ДКЕВР не се съгласяват за среща с протестиращите. Наистина, миналия вторник Ангел Семерджиев отряза исканията на "зелените" инвеститори за среща и преговори с мотива, че "ДКЕВР не преговаря, а взима решения". 

 Сред адресираните до регулатора лозунги са такива като "Решение на ДКЕВР No Ц-33 е незаконно" и "Стига беззаконие!", както и "Зелената енергия пада. Токът се вдига?". Надписът под портрета на Ангел Семерджиев пък гласи: "Dear Investors, You Are Welcome**!". 

 "Държавен рекет! 40% рекет!" 

е другият крищящ лозунг на протеста. Призивите "Оставка!" и "Мафия!" се чуваха и пред входа на правителството, точно под прозорците на премиера Бойко Борисов. "Г-н Борисов, вие ни излъгахте", пише на един от плакатите. "Няма такава държава!". 

 Под кръстосан огън попаднаха и трите ЕРП-та у нас - "ЧЕЗ България" (чешката CEZ), "ЕВН България" (австрийската EVN) и Е.OН (наследилата немската E.on чешка "Енерго-Про България"). "EВН и ЧЕЗ са крадци" и "EVN Austria vs. Bulgaria"***, гласяха още плакатите на протестиращия "зелен" бранш. EVN наистина беше първата компания, повдигнала въпроса за връщането на старите такси "достъп" до мрежата, в това число и за крайните битови потребители, след което призоваха CEZ и E.On да подкрепят предложението.

 

Това обаче доведе и до искания от другите концесионери в България като "Софийска вода" (собственост на френската Veolia) да искат и те такси за достъп до водоснабдяване с мотива, че позволяваните от ДКЕВР инвестиции не позволяват адекватна поддръжка и рехабилитиране на мрежата. 

 

*-"ЕС, моля, спрете, 40% данък върху зелената енергия"  

 **-"Скъпи инвеститори, добре дошли!" (англ.)

***-"ЕВН Австрия срещу България!" (англ.)

 

Николай Марченко 

 

 

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки