Бизнесът и зелените сертификати: какво мислят собствениците на Уолтопия и Хиполенд

Работодателите не планират да уволняват служители, но и не мислят, че трябва да плащат тестовете

Таня Николова 28 октомври 2021 в 12:44 7571 0

Ивайло Пенчев (ла) и Мариан Колев (д)

Как новите мерки и изискването за зелен сертификат повлияха на бизнеса, неговия персонал и клиенти? Темата коментираха в сутрешния блок на Нова тв  бизнесмените Мариан Колев, който е собственик на "Хиполенд" и Ивайло Пенчев, собственик на "Уолтопия".

Кой да плаща за тестовете?

Според Мариан Колев трудовото право не дава отговор на въпроса кой трябва да плаща за тестовете на служителите – те самите или работодателите.

„Мисля, че това е решение на всеки един работодател. Специално за нашата фирма това, което ние сметнахме за справедливо, е първите няколко теста да са за сметка на работодателя, а оттам нататък да решава служителят. Ситуацията в момента е много по-различна от тази при предишните три локдауна. Тогава служителите искаха да дойдат на работа, но не можеха, защото магазинът беше затворен. В момента могат, но не искат, защото се притесняват от ваксините. Мисля, че донякъде е балансирано да им дадем повече време, отколкото ни остави държавата”, заяви Колев.

Той не планира да уволнява служители след новите мерки. Но тези, които откажат да си направят тест или ваксина, вероятно ще бъдат принудени да излязат в неплатен отпуск.

Служителите на Ивайло Пенчев също са получили отсрочка, за да могат да се ваксинират. Според него има друг проблем, който е фундаментален:

„Народопсихологията е такава, че когато човек получи нещо безплатно, той не го цени. Още повече – те си мислят, че щом ги натискаш да получат нещо безплатно, то най-вероятно е много вредно. Безплатното тестване и ваксини само разглезват човечеството. Не е работа на никого да плаща за чуждото здраве. Хората трябва сами да се грижат за здравето си. И това, че една група хора помага на друга група хора, е добре, но трябва да чувстваме поне някаква благодарност."

Помощи за бизнеса

Пенчев смята, че предприемачите и работодателите не бива да „мрънкат”: "Ако някой не трябва да мрънка в тоя живот, това са предприемачите", категоричен бе той. Според него, ако държавата ще помага, не трябва да е на тях.

„Когато кажат, че държавата е помогнала на бизнеса, това означава, че тя е задължила някой да помогне на друг. Кротките и работливите помагат на буйните тарикати. Когато някой започне да иска пари от държавата, особено работодателите, това означава, че искат някой да работи безплатно за тях. Това е крайно несправедливо. Работодателите не са най-слабите в обществото", заяви Пенчев.

Около 12% са били ваксинираните служители във фирмата на Колев преди въвеждането на зеления сертификат. Процентът се е увеличил тройно след въвеждането на новата мярка и тази тенденция продължава.

„Моето мнение е, че мярката работи въпреки многото критики, че е закъсняла. Може и да е така. Но сега има опашки за ваксини. Тази мярка е много по-работеща от стандартната аргументация”, коментира бизнесменът.

Пенчев добави, че според него въвеждането на зелените сертификати е обяснено грешно. Той посочи, че хората приемат мярката като забрана, а тя е точно обратното.

"Аз съм живял в диктатура на пролетариата. Сега сме в диктатура на тъпариата, обобщи той. - Тъпанарите диктуват дневния ред на обществото. Хората, които не са образовани и не вярват в науката и ваксините, и такива, които са незрели бунтари."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews