Злато при злато отива

Василена Иванова 10 декември 2019 в 20:49 3924 0

Снимка Анна Недкова/БФХГ

Часове преди спектакъла "Светът на златните момичета" на гимнастичките ни в Панагюрище, те се докоснаха до най-голямото ни златно съкровище – Панагюрското.

Грациите и техните треньори имаха възможността да подържат деветте златни предмета на съкровището.

"Преживяването беше много вълнуващо. Всички останаха без дъх при вида и блясъка на деветте златни съда. Момичетата поглъщаха всяка дума на директора на музея доц. Шопов, който им разказа историята на съкровището. Те задаваха въпроси и искаха да знаят всяка подробност за изработването му, която е известна.

След това се насладиха на всеки предмет. Голямата изненада беше, когато им разрешиха да докоснат с ръцете си историческата златна ценност. Със затаен дъх и огромно внимание взимаха всеки съд, любуваха му се и си правиха снимки за спомен", пишат от Българската федерация по художествена гимнастика (БФХГ).

На пресконференция преди участието на момичетата, което се провежда в зала Арена Асарел и предизвиква огромен интерес, президентът на БФХГ Илиана Раева коментира факта, че българският отбор е направил сериозна заявка за бъдещи медали от Олимпиадата в Токио догодина.

"Българският отбор по художествена гимнастика преодоля 170 гимнастички от 61 държави, което не се е случвало през последните 12 години. По този начин България бетонира своята позиция сред лидерите в света", посочи Раева, цитирана от Pia-news.

Тази вечер момичетата гостуват в Панагюрище по покана на фондация "Проф. д-р Лъчезар Цоцорков", "Асарел Медет" АД и "Тракийски хотелиери". Голяма част от билетите са били закупени още с обявяването на спектакъла. На една сцена грациите ни излизат с българските изпълнители – Дивна, Искрата и Дара Екимова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови