Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Световният шампион Франция победи Австралия, Жиру изравни рекорд на Анри

OFFNews 23 ноември 2022 в 00:11 1220 0

Мондиал 2022

Снимка Getty Images

Жиру блесна с два гола на старта

Актуалният световен шампион Франция победи Австралия с 4:1 в мач от група D  на Мондиал 2022 в Катар. На стадион „Ал Жануб“ французите бяха по-активният отбор през почти целия мач, но изоставаха в резултата още в 9-ата минута, когато Крейг Гуудуин се разписа за „кенгурата“. Последваха попадения на Рабио, Жиру (2) и Мбапе и футболистите на Дидие Дешан стигнаха до успеха и оглавиха временното класиране.

В другата среща от групата Дания и Тунис завършиха 0:0.

Първото полувреме стартира с гол за Австралия. В 9-ата минута Хари Сутер с диагонален пас намери Матю Леки отдясно, а той центрира в наказателното поле, където Крейг с мощен удар откри резултата. Защитникът на Франция на Люка Ернандес се контузи в опит да спре Леки и бе принудително заменен от брат си Тео.

Футболистите на Греъм Арнолд получиха възможност за втори гол, но Мичъл Дюк стреля над напречната греда.

В 27-ата минута Франция изравни резултата, след като Тео Ернандес центрира в наказателното поле, а Адриен Рабио с глава прати топката в мрежата на Матю Райън. Пет минути по-късно „петлите“ стигнаха до обрат. Рабио отне топката от защитник на Австралия и намери Оливие Жиру на празна, а нападателят на Милан направи 2:1.

До края на полувремето французите създадоха още няколко интересни ситуации пред Райън, но до промяна в резултата не се стигна. В допълнителното време Азиз Бехич асистира към Джаксън Ървайн, който прати топката в гредата.

Второто полувреме започна с нов натиск на Франция. Чуамени и Жиру пропиляха отлични възможности. В 68-ата минута Усман Дембеле проби отдясно и центрира в наказателното поле, където Мбапе надскочи Сутер и с глава направи резултата 3:1.

В 72-ата минута Жиру вкара втория си гол в мача и четвърти за своя отбор. Така нападателят изравни рекорда на Тиери Анри от 51 попадения за националния отбор.

В заключителните минути бяха направени редица смени и в двата състава, което се отрази на качеството на играта и резултатът се запази 4:1.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!