Най-странният мач! Байерн и Хофенхайм отказаха да играят заради обиден плакат на трибуните

OFFNEWS 29 февруари 2020 в 21:58 8649 1

На най-странният финал на мач станаха свидетели зрителите на двубоя от Бундеслигата между Хофенхайм и Байерн Мюнхен (0:6). Заключителните 13 минути ще влязат в историята с поведението на футболистите и на двата отбора, които застанаха в централния кръг и си подаваха топката в знак на протест срещу обиден банер, издигнат от привържениците на баварския гранд срещу собственика на Хофенхайм Дитмар Хоп.

Треньорът на Байерн Ханзи Флик, някои от играчите, както и шефовете в клуба Хасан Салихамиджич и Оливер Кан опитаха да говорят с феновете и да ги убедят да махнат обидния транспарант, но без успех. Така мачът завърши сюреалистично, а след края му играчите и на двата отбора и изпълнителния директор на Байерн Карл-Хайнц Румениге отидоха заедно с Хоп пред агитката на Хофенхайм и изразиха солидарност.

Инцидентът с Хоп, който стои зад софтуерния гигант SAP, не е изолиран в Германия. Той пое Хофенхайм през 2000 година и придвижи клуба от петото ниво до Първа Бундеслига. Проблемът с него възникна пез 2015 година, когато пое над 50+1 процента от акциите в клуба. Това противоречи на фенската култура в Германия, макар да има и други два отбора, които не са собственост на феновете. Това са заводските отбори Байер Леверкузен и Волфсбург. Феновете на Байерн на практика последваха вълната от протести срещу Хоп, която подеха през миналия уикенд привърженици на Борусия Мьонхенгладбах и Борусия Дортмунд.

“Това е дебат вътре в германския футбол, който тепърва ще се развива. От едната страна са феновете, които са за модела, че привържениците са собственици на клуба, а от другата страна са тези, които искат просто да гледат футбол и не се интересуват откъде идват парите”, споделя журналистът Арчи Ринд-Тут пред ВВС.

Треньорът на Байерн Флик, който е работил в Хофенхайм от 2000 до 2005 година, беше бесен, като изтъкна заслугите на Хоп за обществото.

“Това е черен ден за Байерн. Радвам се, че клубът реагира срещу тези идиоти. Аз съм сигурен, че всеки от от тези, които обиждаха Хоп днес, в лично качество или чрез някой член на семействата, са се възползвали от неговите иновации в областта на изследванията на рака например”, каза Флик.

“Футболът показа грозното си лице. Заставам напълно зад Дитмар Хоп. Доста време си затваряхме очите какво става на трибуните, но е време да ги отворим. Тези хора нямат място на стадиона”, каза от своя страна Румениге.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3811

1

Toni2019

01.03 2020 в 11:46

Обиден плакат срещу собственика, а те го превънали в тема за расизъм. Писна ми от това бутане на расизъм всеки ден. Негри съзряли расизъм и се правят на жертви - карат останалите да се чувстват виновни, че не са като тях. А аз какво да кажа, че заради тях научиха американците да ползват shit и fuck за всяко нещо.