Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Левски, Ботев и Дунав щурмуват Европа през "Герена", Тирана и Павлодар

OFFNews 29 юни 2017 в 12:13 1696 0

Tази вечер сезон 2017/2018 официално започва за трите български представители в Лига Европа - Левски, Ботев Пловдив и Дунав, които ще атакуват втория по сила клубен турнир.

Те ще изиграят своите мачове от първия квалификационен кръг на надпреварата, с надеждата, че това ще бъде стартът на продължителен европоход, а не на поредно безславно представяне, което дълги години да остане като белег в историята на тимовете.

Левски ще стартира участието си в Лига Европа срещу черногорския Сутиеска. Срещата е от 20:00 часа, а домакин на сблъсъка е стадион "Георги Аспарухов".

Tреньорът на "сините" Николай Митов ще атакува Европа със състав, който е доста различен от този през изминалия сезон. Напуснаха основни фигури като Божидар Краев, Мехди Бурабия и Веселин Минев, а доста от новите попълнения се очаква да са титуляри довечера.

Вероятни състави:

Левски: Митрев, Цветкович, Яблонски, Пиргов, Горанов, Прохазка, Панайотов, Адениджи, Вутов, Нар, Мапуку

Сутиеска: Личина, Радишич, Бакрац, Стиепович, М. Вучич, Ковачевич, Лончар, Зарубица, Мил. Вучич, Вукович, Маркович

Първи от българските отбори на терена ще излезе Дунав, който прави своето завръщане в Европа след дебюта си през 1975 година срещу Рома. Тогава италианският гранд дори загуби с 0:1 в Русе.

Сега съперник е Иртиш Павлодар, който поне предварително изглежда големият фаворит в сблъсъка. Казахстанците са водени от Димитър Димитров - Херо.

Горещината в Павлодар може да окаже влияние на русенци, които имаха и тежко пътуване до Павлодар. Мачът ще пропусне централният защитник Олексей Ларин.

Вероятни състави:

Иртиш: Лория, Кислицин, Маслач, Саутов, Живкович, Гетериев, Р. Антонио, Дарабаев, Джа Джедже, Бугайов, Фонсека

Дунав: Антонов, Попадийн, Патев, Милчев, Хубчев, Димов, Станоев, Карагерен, Шопов, Б. Костадинов, Будинов

След почти 3-годишна пауза Ботев (Пловдив) се завърна в евротурнирите. Днес от 18:00 часа „канарчетата“ гостуват на ФК Партизани в среща от първия квалификационен кръг на Лига Европа.

До този момент "жълто-черните" имат 48 мача в Европа, някои от които паметни. Епични остават победите над Барселона с 1:0 през сезон 1981/82 за КНК и Байерн (Мюнхен) с 2:0 през сезон 1984/85.

За отбелязване е и фактът, че Ботев е първият български отбор, който играе четвъртфинал на европейска сцена. Това се случва през сезон 1962/63, когато тимът стига до тази фаза в КНК, но отпада от Атлетико (Мадрид).

Вероятни състави:

Партизани: Гьоникай, Фейзулахи, Ибрахими, Атанда, Котобели, Бата, Вила, Траши, Барди, Мазеркай, Прогни

Ботев Пловдив: Чворович, Цветомир Панов, Пламен Димов, Виктор Генев, Йордан Минев, Яя Меледже, Тодор Неделев, Лъчезар Балтанов, Фелипе Бризола, Крум Стоянов, Омар Косоко

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews