Ексклузивно БСП реши: Нинова беше дотук, няма право да се кандидатира за лидер

Грузия изненадващо победи Португалия и се класира за 1/8-финалите

Въпреки поражението, "мореплавателите" остават първи в групата

Светлин Вълчев 26 юни 2024 в 22:49 1007 0

Радостта на Грузия след първото попадение

Снимка Getty Images

Грузия се класира за 1/8-финалите

Дебютантът на Европейско първенство Грузия се класира за 1/8-финалите. Те отбелязаха попадения и в трите си срещи.

Големият грешник за Португалия бе Антонио Силва. Той допусна огромна грешка при първия гол на грузинците и направи дузпа за втория.

Португалия владееше топката в голяма част от срещата и създаде много положения, но грузинският вратар Гиорги Мамардашвили направи множество ключови спасявания.

Въпреки поражението, Португалия остава първи в групата. Грузия се класира на трето място.

Грузия повежда във втората минута

Португалия владееше спокойно топката в половината на Грузия. Антонио Силва подаде назад, но пасът му бе пресечен от Жорж Микаутадзе. Той навлезе в половината на "мореплавателите" и изведе набралия скорост Хвича Кварацхелия, който пое топката и я прати в мрежата на Диего Коща.

В 16-ата минута бе отсъден пряк свободен удар в полза на Португалия. Кристиано Роналдо застана зад топката и от 30 метра изстреля снаряд със 130 км/ч, но ударът бе блокиран от грузинския вратар Гиорги Мамардашвили.

В 28-ата минута Мамардашвили боксира центриране от ъглов удар. Топката попадна във Франсиско Консейсао, който стреля, но малко встрани.

В 35-ата минута Жоао Палиня изведе Роналдо в добра позиция. Португалската звезда пое с десния си крак и отправи удар с левия, но топката бе блокирана от защитника Гиорги Гвелесиани.

Дузпа и 2:0 за "кръстоносците"

В 55-ата минута Грузия получи дузпа. Грешникът отново бе Антонио Силва, който се опита да изчисти топката, но вместо нея, ритна крака на Лука Лохошвили.

Жорж Микаутадзе застана зад топката и с прецизен удар удвои преднината на Грузия.

В 72-ата минута "кръстоносците" имаха възможност да направи резултата 3:0. След контраатака, Гиорги Чакветадзе навлезе в наказателното поле и шутира, но ударът премина над вратата.

В добавеното време Португалия имаше три отлични възможности да се разпише в двубоя, но Гиорги Мамардашвили бе непреодолим.

Въпреки поражението, "мореплавателите" остават първи в групата. Грузия се класира на трето място, а втори е отборът на Турция.

Виж още за:
    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Цветан Цветанов за Брендо, Алексей Петров и Бойко Борисов