Една година без легендата Йохан Кройф

OFFNews 24 март 2017 в 14:25 2388 0

На този ден преди една година футболът загуби един от своите най-велики играчи. На 68-годишна възраст си отиде неповторимият Йохан Кройф, след като загуби битката с рака.

През годините холандецът се превръща в емблема със своя футболен талант, дързост и иновативност. Известен със силния си характер и лидерски качества, постепенно Кройф започва да пише история в спорта. Надарен с неподражаема харизма и с впечатляващ дух, той придава нов облик на играта.

Кройф е роден на 25 април 1947 година в столицата на Холандия - Амстердам в обикновено работническо семейство. Израства в близост до стадиона на Аякс, където майка му работи като чистачка.

Като играч е шампион на Холандия 9 пъти, печели Купата на страната 6 пъти. Три пъти триумфира с Аякс в турнира за КЕШ. С Барселона е първенец на Испания през 1974-а година, през 1978-а вдига Купата на Краля с екипа на каталунския гранд.

Сред успехите му са и Междуконтинентална купа и Суперкупа на Европа. Кройф е световен вицешампион с Холандия през 1974-а година и европейски бронзов медалист през 1976-а. Той е 3-кратен носител на "Златната топка" и играч на столетието в Холандия.

По време на треньорската си кариера Йохан Кройф поставя началото на големите успехи на Барселона, донасяйки първа КЕШ в историята на клуба през 1992-а година. Той е основоположникът на "дрийм тийма" на каталунците, воден в нападение от българската легенда Христо Стоичков. С Барса печели още 4 поредни титли на Испания, 1 Купа на Краля, 1 Суперкупа на Европа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови