Белгия надви Румъния с 2:0 и заплете възела на Евро 2024

Теодор Борисов 22 юни 2024 в 23:50 1946 1

Кевин де Бройне бе с решителна роля за победата на Белгия

Снимка Getty Images

Кевин де Бройне бе с решителна роля за победата на Белгия

Белгия надви Румъния с 2:0 в мач от група „Е“ на Евро 2024. По този начин и четирите отбора в групата събраха по 3 точки след първите си 2 двубоя и всеки тим има шанс да се класира за фазата на директни елиминации.

Срещата започна по най-добрият начин за играчите на Роберто Мартинес, след като едва 73 секунди им бяха необходими, за да се възползват от грешка на румънците в средата на терена и да организират атака, която завърши с попадение на Юри Тилеманс. То бе изработено от засипания с критики след неубедителното си представяне в откриващата среща Ромелу Лукаку. Голът пък бе третият най-бърз в историята на европейските финали.

Белгийското кралско семейство наблюдаваше на живо мача с Румъния и имаше поводи за радост

Северните съседи можеха бързо да изравнят, но в 4-ата минута Кун Кастелс извади удара на Раду Драгушин с глава в ъглов удар. До почивката единствената причина преднината на Белгия да е само 1 гол бяха отличните намеси на вратаря Флорин Ница, който спаси два изстрела на Доди Лукебакио и веднъж на Жереми Доку. В същото време играчите на Едуард Йорданеску разчитаха основно на статични положения, но те не им донесоха успех.

След паузата Румъния се опита да вземе инициативата, но отново по-чистите положения бяха за Белгия, където звездата Кевин де Бройне се активизира и бе в основата на всички проблеми за противниковата защита. Именно след негов пас в 64-ата минута Лукаку се разписа, но за трети път от началото на първенството трябваше да види как ВАР отменя попадението му. Нищо не успя да помогне на балканците в 80-ата минута, когато вратарят Кастелс изпрати дълъг пас, прехвърлил румънската защита и стигна до Де Бройне, който оформи крайния резултат.

„Червените дяволи“ получиха допълнително вдъхновение, след като на трибуните на „Райн Енерги щадион“ присъства крал Филип и неговото семейство. Феновете на тима станаха пък поредните, които се сблъскаха с проблематичната организация на домакините, тъй като част от тях не бяха допуснати да излязат от фензоната в центъра на Кьолн. Румънците имаха подкрепата на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши, която бе аплодирана от своите сънародници, засекли я в трамвай в часовете преди мача.

Виж още за:
    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    -400

    1

    781000

    23.06 2024 в 01:51

    Дали Кьовеши ще ръкопляска в сряда, когато мургавите и сънародници договорят равен за мача със Словакия ? Никакво съмнение че ще гледаме нов Дания-Швеция, още повече че до сряда вече ще са известни 4 от 6те трети в останалите групи ?
    Залагайте смело на хикс, още се намират коефициенти около 1,8-1,9, аз ще си даря печалбите от тази пародия на UA 24 за дронове.