Защо българското европредседателство отсъства от дебата за Истанбулската конвенция

OFFNEWS Последна промяна на 13 март 2018 в 16:21 4457 2

По време на снощните дебати в Европейския парламент (ЕП), които предхождаха призива от страна на ЕК и ЕП всички държави-членки на ЕС да ратифицират Истанбулската конвенция, страната ни очаквано стана тема на критики.

Една от причините е, че България е поставена в различна ситуация от тази на останалите 10 държави в ЕС, които не са приели документа. В момента страната ни председателства един от основните органи, които вземат решения в ЕС - Съвета на Европейския съюз - но отказва да ратифицира документа, за който общността настоява. Конвенцията е обявена за приоритетна от Европейската комисия, от Европарламента и от големите групи в него. А тази ситуация, според евродепутати, изпраща противоречиви послания.

"Въпреки че България е председател на Съвета на ЕС, българското правителство се отказа от ратификация на конвенцията. Това е съкрушително. Чуха се много фалшиви аргументи. Терминът „пол“ не е скрита идеология, а вместо това ще ни позволи да признаем съществуването на реалния проблем с насилието, основано на пола. Отказът да се приеме законодателство срещу насилието срещу жени е симптом на агресия срещу правата на човека в Европа", разкритикува правителството Кристин Рево д'Алон Бонфоа от групата на социалистите и демократите.

При дискусии като снощната в Европарламента има практика по време на дебатите да участват представител на Европейската комисия и на председателството на Съвета на ЕС. В залата обаче е нямало представител на българското европредседателство, който да представи позиция по темата от името на Съвета.

Защо нямаше представител на българското европредседателство

От постоянното представителство на България към ЕС обясниха пред OFFNews, че причината за това е, че са нямали възможност да изпратят човек, защото дебатът бил в понеделник.

"Още в началото на българското Европредседателство беше изпратена нота, в която се съобщава в кои дни председателството има възможност да участва в дискусии и дебати - това са дните вторник и сряда. Това е стандартна практика, всяко председателство информира европейския парламент за своята готовност да участва в тематични дебати и пленарни сесии в определени дни. Това е направило и българското председателство. Още когато миналата седмица се е провела координационната среща като подготовка за пленарната сесия, на която е станало ясно, че този дебат е в понеделник, сме индикирали нашата невъзможност. Парламентът не е решил да премести този дебат", коментира говорителят на Постоянно представителство на България към ЕС Геновева Червенакова.

Снощи, в отсъствието на представител на Съвета на ЕС и на българското правителство, евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки заяви, че представлява управляващите в страната ни по време на дебата.

Още критики към България заради конвенцията

От ЕНП, където членува ГЕРБ, дори са поискали страната, която не е ратифицирала конвецията, но в същото време председателства съвета на ЕС, да се заеме с въпроса за приемането на документа.

"Призоваваме българското председателство да постави въпроса на дневен ред в Съвета и българското правителство да отвори отново процеса по ратификация", заяви докладчикът от ЕНП Анна-Мария Кораца Билд.

Критики страната ни е получила и от Европейската комисия, но индиректно. По време на изказването си комисарят по единния цифров пазар Андрюс Ансип заяви, че в някои държави, където има възражения срещу конвенцията, има оживени дебати, в които обаче се чуват "подвеждащи и неверни аргументи". Той даде пример с твърденията, каквито се появиха у нас, че документът ще накара държавите да приемат еднополовите бракове. След това Ансип подчерта, че целта на Истанбулската конвенция е да се бори срещу насилието над жените и няма няма друга скрита цел.

Миналата седмица българското правителството оттегли законопроекта за ратификация на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие, станала известна като Истанбулската конвенция. Мотивът беше, че се очаква Конституционния съд да се произнесе дали текстовете от документа противоречат на Конституцията на България. Докато кабинета оттегляше конвенцията, мнозинството в парламента реши, че няма да има референдум по въпроса. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови