Еврокомисията ни призова да ратифицираме Истанбулската конвенция възможно най-скоро

OFFNews 12 март 2018 в 23:51 8333 17

Снимка ec.europa.eu

Андрус Ансип

Европейската комисия призова страните членки на ЕС, които не са ратифицирали Истанбулската конвенция, да го направят колкото се може по-скоро, съобщава БНТ.

Има притеснения, че ратифицирането на Конвенцията ще принуди държавите членки да признаят еднополовите бракове или да дават статут на бежанци на транссексуални или интерсекуални лица. Нека бъда много ясен: целта на Конвенцията е да се бори с насилието срещу жените, няма никаква друга скрита цел, заяви заместник-председателят на ЕК Андрус Ансип по време на дебата в Европейския парламент  в Страсбург тази вечер.

Ансип подчерта, че Истанбулската конвенция е провокирала бурни обществени дебати заради грешния превод и грешното тълкуване на термина "джендър".

17 страни членки са ратифицирали Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие: Австрия, Белгия, Германия, Дания, Естония, Испания, Италия, Кипър, Малта, Холандия, Полша, Португалия, Румъния, Словения, Финландия, Франция и Швеция.

Българското правителство обаче оттегли от Народното събрание законопроекта за ратификация миналата седмица.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16193

16

SC

13.03 2018 в 17:53

@Кинджо
Не, не ща да бъдат бити. Нито те, нито жените, нито пък домашните любимци. Преди години разговарях с едни гейове и бяха много приятни хора. Нямам нищо против тях, стига да се държат цивилизовано.
Това, което ме дразни, е изкуственото разделение, пропагандирано от конвенцията. На косъм е да обяви, че хетеросексуалните мъже по подразбиране са злодеи, а всички останали - невинни ангелчета. Такова разделение в обществото не съществува. Всеки може да стане насилник или жертва, но ако жертвата е мъж, ще отнесе подигравки, вместо съдействие. А според тази конвенция на него не му е нужна помощ.
За мен много по-притеснителната част от конвенцията е войнстващият феминизъм, отколкото т.нар. „джендъризъм“. Особено имайки предвид, че всички членки на ГРЕВИО (да, само жени са) са върли феминистки. Ето, разгледай им автобиографиите:
https://www.coe.int/en/web/istanbul-convention/members

8753

13

Кинджо

13.03 2018 в 13:51

Абсолютно си прав, смисъла от подобна конвенция е много неясен .... то и сега в закона пише че не може да биеш никого. Гледах онзи ден една жертва на изнасливане ( дано не се случва на никого ), която лобираше за приемането на конвенцията. ами то и нея когато са я изнасилвали това е било незаконно. Конвенцията изглежда като тотално изместване на темата от неспосбността на обществото и контролните органи да се справят с домашното насилие , нищо повече.

8753

10

Кинджо

13.03 2018 в 12:10

Българина гледа на Европейския съюз като на касичка, от която се облажват политиците. С подобно мислене няма смисъл да седим в него и да приемаме каквато и да била конвенция.
Европейския съюз е съюз на ценности и там е заложена свободата на всички човешки същества, правото им на спокоен и нормален живот, ние не сме дозрели за това, сиреч нямаме място там.
Ако искаш да биеш геовете защото са такива, това не те прави цивилизован, ако искаш да правиш паради и да завираш в очите на хората твоята различност за да им покажеш че са нетолерантни това не те прави гей а тъп педераст .... и ние и обратните не сме готови за тази конвенция или за идеалите на ЕС

8753

9

Кинджо

13.03 2018 в 12:04

SC, не те разбирам, като е гей, транссекусален или както там сексуално се смоопределя може да го пребиват вкъщи така ли?

Мен ако питаш и домашните любимци може да са victims of domestic violence, но това е друга тема.

16193

8

SC

13.03 2018 в 09:37

Андрусчо да ги разправя тези на някой, който не е чел конвенцията и обяснителните записки към нея. Ето един текст от въпросните записки, който приравнява „страданията“ на „полово нестандартните“ с тези на жените:

Similarly, gay, lesbian and bisexual victims of domestic violence are often excluded from support services because of their sexual orientation. Certain groups of individuals may also experience discrimination on the basis of their gender identity, which in simple terms means that the gender they identify with is not in conformity with the sex assigned to them at birth. This includes categories of individuals such as transgender or transsexual persons, crossdressers, transvestites and other groups of persons that do not correspond to what society has established as belonging to “male” or “female” categories.