Страните от ЕС постигнаха съгласие за намаляване потреблението на газ с 15% от 1 август

OFFNews 26 юли 2022 в 15:40 3383 2

ЕС

Снимка Архив

27-те от ЕС постигнаха съгласие.

В опит да повишат сигурността на енергийните доставки в Европейския съюз днес 27-те държави членки постигнаха политическо споразумение за доброволно намаляване на потреблението на природен газ с 15% през тази зима, съобщи Европейският съвет.

Ограничението ще важи от 1 август до 31 март догодина. Регламентът на Съвета предвижда и възможността за задействане на "предупреждение от страна на съюза" за сигурността на доставките, в който случай намаляването на потреблението ще стане задължително.

Целта на намаляването на търсенето на природен газ е да се направят икономии преди зимата, за да се подготвим за евентуални прекъсвания на доставките от Русия, която непрекъснато използва енергийните доставки като оръжие, се казва в съобщението.

"ЕС е единен и солидарен. Днешното решение ясно показа, че държавите членки ще се противопоставят на всеки опит на Русия да раздели ЕС, като използва енергийните доставки като оръжие. Приемането на предложението за намаляване на газа в рекордно кратък срок несъмнено укрепи общата ни енергийна сигурност. Спестяването на газ сега ще подобри готовността. Зимата ще бъде много по-евтина и по-лесна за гражданите и промишлеността на ЕС", коментира министърът на промишлеността и търговията на Чехия Йозеф Сикела.

Държавите членки се споразумяха да намалят търсенето на газ с 15 % в сравнение със средното си потребление през последните 5 г. с мерки по свой избор.

Макар че всички държави от ЕС ще положат максимални усилия, за да изпълнят намаленията, Съветът уточни някои изключения и възможности за искане на дерогация. Страните, които не са свързани с газовите мрежи на други държави на ЕС, са освободени от задължителното понижение на потреблението на газ, тъй като не биха могли да освободят значителни количества газ по тръбопроводите в полза на други държави членки. Държавите членки, чиито електроенергийни мрежи не са синхронизирани с европейската електроенергийна система и са силно зависими от газа за производството на електроенергия, също са освободени, за да се избегне рискът от криза в електроснабдяването.

Държавите членки могат да поискат дерогация, за да адаптират задълженията си за намаляване на търсенето, ако имат ограничени междусистемни връзки с други страни от ЕС и могат да докажат, че капацитетът им за износ по тези връзки или вътрешната им инфраструктура за втечнен природен газ се използват максимално за пренасочване на газ към други държави членки.

27-те страни могат също така да поискат дерогация, ако са преизпълнили целите си за запълване на газовите хранилища, ако са силно зависими от газа като суровина за критични отрасли или ако потреблението им на газ се е увеличило с поне 8% през последната година в сравнение със средната стойност за последните 5 г.

Членките на ЕС са постигнали съгласие да увеличат ролята на Съвета при задействането на "предупреждение от страна на Съюза". То ще се задейства по предложение на ЕК, ако има значителен риск от сериозен недостиг на газ или изключително голямо търсене на газ, или ако пет или повече държави членки, които са обявили предупреждение на национално равнище, поискат това от ЕК.

Страните от ЕС ще актуализират своите национални планове за действие при извънредни ситуации, в които са посочени планираните от тях мерки за намаляване на търсенето, и редовно ще докладват на ЕК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

210

2

Merc

26.07 2022 в 21:39

Евродирник , газ със сигурност ще имаме , но по голям дирник от твоя , изложен към Путлер , едва ли.
 
X

Да помогнем на украинските деца!