Столтенберг за шпионския скандал: Той е част от стремежа на Русия да подкопава институциите в страните от НАТО

OFFNews 24 март 2021 в 15:27 1707 0

"Това, което виждаме в България, е част от стремежа на Русия за подкопаване на демократичните институции в страните от НАТО, за намеса във вътрешната политика и за усилване на шпионажа", обяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг по повод шпионската афера отпреди няколко дни у нас.

Столтенберг обясни, че това е една от причините Алиансът да запази единството си и "заедно да работим в областта на разузнаването и споделянето на данни, да си помагаме".

Шефът на НАТО потвърди подкрепата си за "българските усилия за пресичане на руските зловредни дейности". 

Той съобщи, че вицепремиерът Екатерина Захариева е представила пред външните министри от пакта случая с разкритата шпионска мрежа у нас. "Следим отблизо разследването на българските власти срещу предполагаемата руска шпионска мрежа, НАТО се отнася много сериозно към въпроса със защитата на поверителните данни", бе категоричен Столтенберг.

Той отбеляза, че във втория ден от заседанието на външните министри от Алианса в Брюксел въпросът за отношенията с Русия е бил основен. Но поканата за ново заседание на съвета НАТО-Русия остава без отговор от 2019 г. Той уточни, че в НАТО има съгласие как да се действа с Москва в отговор на руските действия срещу международния ред. И повтори призива Русия да освободи незабавно Алексей Навални и неговите последователи, задържани при протестите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови