Столтенберг: Докато сме заедно в НАТО, сме в безопасност

Путин направи голяма грешка, подценисилата и смелостта на украинците и техните въоръжени сили, коментира генералният секретар на алианса

OFFNews Последна промяна на 24 март 2022 в 09:41 1214 0

Днес ще покажем единството на Европа и Северна Америка. Докато сме заедно, сме в безопасност. Това заяви днес генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг преди началото на извънредната среща на държавните и правителствените ръководители на страните от алианса в Брюксел, посветена на войната в Украйна.

Изправени сме пред най-голямата криза за сигурността от поколения. Ще обсъдим заплахата за Украйна, за НАТО и за целия основан на правила свят, добави той, цитиран от БТА.

Столтенберг изрази очакване съюзниците да ускорят отбранителните разходи.

Президентът Путин направи голяма грешка - да започне война срещу независим суверенен народ, подцени силата и смелостта на украинците и на техните въоръжени сили, посочи той. По неговите думи Русия среща в Украйна много по-голяма съпротива от очакваното.

Генералният секретар заяви, че НАТО няма да изпраща войски или военновъздушни сили в Украйна, защото това би довело до война с Русия. Той допълни, че всяка употреба на химическо оръжие ще бъде ярко нарушение на международното право с огромни последици, ще промени същността на конфликта, би било катастрофа за украинците и би засегнало територии на НАТО.

Столтенберг призовава Китай да се присъедини към останалия свят и да осъди руските действия в Украйна, както и да не оказва подкрепа за Москва.

На извънредната Среща на върха на НАТО в Брюксел България ще бъде представена от президента Румен Радев и министъра на отбраната Драгомир Заков.

Очаква се да бъде постигнато споразумение за укрепване на позициите на НАТО и увеличаване на силите по Източния фланг на Алианса - по суша, въздух и море.

Една от първите стъпки в тази посока е разполагането на четири нови бойни групи на НАТО в България, Унгария, Румъния и Словакия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови