СЕ настоява да се намали влиянието на главния прокурор върху бъдещия ВСС

OFFNews 03 декември 2021 в 14:39 1175 0

България да предприеме спешни мерки за намаляване влиянието на главния прокурор върху следващия Висш съдебен съвет.

Това се посочва в оценката на Комитета на министрите към Съвета на Европа за изпълнението от нашата страна на решенията на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ), съобщи БТА.

Министрите са обсъдили изпълнението на решенията по групата дела С.З. и Колеви срещу България. Те се отнасят най-вече до постоянния проблем, свързан с неефективното разследване на убийства, насилие и изнасилване, и липсата на независимост на наказателните разследвания, засягащи главния прокурор, се посочва в оценката на министрите.

Комитетът приветства готовността на българските власти да работят заедно със Съвета на Европа по промените на наказателното правосъдие до края на следващата година.

Комитетът повтаря призива към българските власти да въведат съдебен надзор над прокурорските откази за образуване на досъдебно производство. Очаква се българските власти да предоставят своевременно данни за резултатите от обсъжданията по други мерки за подобряване ефективността на разследванията, като се обърне особено внимание на разследванията на изнасилвания или на сексуално насилие над деца.

По въпроса за разследванията срещу главния прокурор и неговите заместници комитетът отбелязва, че скорошните предложения, макар и положителни, не са разработени подробно и не могат да бъдат цялостно оценени. Според министрите предложенията за законови изменения не отговарят напълно на препоръките, свързани с възможността за временно отстраняване на главния прокурор и независимо разследване срещу него. Тези предложения е възможно да се разглеждат само като временно решение, се допълва в оценката.

Комитетът отново призова властите да приемат законодателни или конституционни изменения, за да отговорят изцяло на очакванията за независимост на участниците в разследването срещу главния прокурор. Изразено е очакване властите у нас спешно да приемат мерки за намаляване на влиянието на главния прокурор върху новия ВСС и прокурорската колегия, които ще бъдат избрани догодина, за да се позволи въвеждането на ефективна процедура за временно отстраняване от длъжност на главния прокурор и да се намали "смразяващия ефект", който влиянието му може да има върху натоварените с неговото разследване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови