Румънски евродепутат: Нямаме шанс за Шенген през 2023

OFFNews Последна промяна на 04 януари 2023 в 12:00 1748 1

Еуджен Томак

Снимка БТА

Еуджен Томак

Румъния няма никакъв шанс да влезе в Шенген през 2023 г., заяви в интервю за Радио Франс интернасионал (RFI) лидерът на румънската партия „Народно движение“ (PMP) и депутат в Европейския парламент Еуджен Томак. По думите му правителството в Букурещ трябва да обмисли да сезира Съда на Европейския съюз, предаде БТА.

„Абсолютно съм убеден, че през 2023 г. нямаме шанс. В програмата на шведското председателство никъде не е залегнало разширяването на Шенген като приоритет. А след Швеция председателството поема Испания, където през декември предстоят избори. Не виждам как правителство, което навлиза в предизборна кампания, ще сложи като приоритет в дневния си ред разширяването на Шенген. Знаем и, че както Испания, така и Италия са силно критикувани за начина, по който управляват южната граница на ЕС. 2024 пък е годината на европейски парламентарни избори. Шенген отново няма да бъде тема в дневния ред на страните членки, защото популистите автоматично ще кажат, че ако Шенгенското пространство се разшири, пак ще дойдат повече мигранти. Именно поради тази причина смятам, че най-реалистичният срок е поне две години“, коментира евродепутатът.

Според Еуджен Томак Европейската комисия е тази, която определя дали дадена държава отговаря на критериите на шенгенското законодателство и дали трябва да се присъедини, а не Съветът на Европейския съюз.

„Имам сериозни резерви относно коректността на оценките на Виена и затова трябва да използваме всички инструменти, които ЕС предлага, за да постигнем справедливост“, допълва румънският евродепутат.

През декември 2022 г. ЕС отказа на България и Румъния членство в Шенген, като се присъедини само Хърватия. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови