Румъния слага таван на цените на тока и природния газ

OFFNews 29 октомври 2021 в 15:32 1035 0

Снимка wikimedia

Румънският парламент прие днес законопроект, който предвижда поставяне на таван на цените на електроенергията и природния газ и компенсация на сметките. Мерките ще бъдат в сила след обнародването им от президента на страната Клаус Йоханис, предаде БТА, позовавайки се на телевизия Диджи24. 

Законът ще влезе в сила от 1 ноември 2021 г. до 31 март 2022 г. Така цените на електроенергията ще бъдат ограничени до максимум 1 лея на киловатчас, а на природния газ - до 0,37 леи на киловатчас (еврото се обменя за 4,95 леи). Фактурите ще бъдат компенсирани с до 0,291 леи на киловатчас в случая на електроенергията и с до 33 % от стойността на компонента на цената на природния газ в договора за доставка.

Правителството оценява, че около 6 милиона семейства в Румъния ще се възползват от тези намаления, които ще бъдат отразени директно във фактурите, без да е необходимо хората да правят каквото и да било.

Министърът на енергетиката Вирджил Попеску заяви, че румънците, които потребяват до 350 киловатчаса електроенергия и газ до 200 кубически метра месечно, ще плащат фактури, сравними с тези от миналата година.

Законът предвижда и компенсации за икономическите оператори. Също така според нормативния акт уязвимите потребители имат възможност да отложат плащането на фактурите за период между един месец и шест месеца без допълнителни разходи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!