Радан Кънев и още 30 евродепутати искат да изключат унгарец от групата на ЕНП

OFFNews 04 декември 2020 в 15:00 1924 0

Българският евродепутат Радан Кънев (ЕНП/Демократична България) и още над 30 представители от най-голямата група в Европарламента са поискали изключване на колегата си Тамаш Дойч, лидер на унгарската делегация в ЕНП.

Причината е яростното му противопоставяне на ключовата политическа линия за обвързване на европейския бюджет с върховенството на закона.

Според Кънев ЕНП трябва да направи много ясен избор кого представлява и какви принципи и ценности защитава. ЕНП трябва да се развива, да отговаря на проблемите на хората през 21 век, да бъде част от дебата за бъдещето на ЕС, а не просто сбор от политически партии с противоположни възгледи по ключови въпроси. 

Ето и цялото изявление по темата на българския евродепутат:

Знам, че историята с д-р Йожеф Шайер, който излиза от политиката по водосточната тръба е забавна и пикантна. Но в крайна сметка неговият личен живот е въпрос на свободен избор, а очевидното му публично лицемерие – проблем на неговите избиратели.

Същинският политически проблем за ЕНП и център-дясното в Европа обаче е поведението на колегата му – лидерът на унгарската делегация в ЕНП г-н Тамаш Дойч. Той не само яростно се противопостави на ключовата политическа линия за обвързване на европейския бюджет с Върховенството на закона, но и си позволи да обвини всички нас, които я подкрепяме, в "нацистки" и "гестаповски" методи.

Обвързването на Върховенството на закона с разходването на средствата на данъкоплатците не е тема, по която просто можем да вдигнем рамене и да продължим напред. ЕНП трябва да има ясна и единна позиция. Изобщо, ЕНП трябва да направи много ясен избор кого представлява и какви принципи и ценности защитава. ЕНП трябва да се развива, да отговаря на проблемите на хората през 21 век, да бъде част от дебата за бъдещето на ЕС, а не просто сбор от политически партии с противоположни възгледи по ключови въпроси.

Затова и, заедно с още над 30 колеги от Австрия, Германия, Полша, Чехия, Словакия, Ирландия, Гърция, Дания, Швеция, Финландия, подкрепих формалното искане за изключване на г-н Дойч от групата на ЕНП в Европейския парламент.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови