Под условие. Албанците от ДСИ подписаха оставките си като министри в кабинета на Северна Македония

OFFNews 30 юли 2023 в 21:29 2158 0

Снимка

Министрите в правителството на Република Северна Македония от албанската партия Демократичен съюз за интеграция (ДСИ) депозираха оставките от длъжностите си, които ще влязат в сила, след като опозиционната ВМРО-ДПМНЕ гласува промените в конституцията, съобщи МИА. Излизането им от кабинета е едно от условията опозицията да подкрепи конституционните изменения.

"Министрите и държавните служители от редиците на Демократичния съюз за интеграция подадоха оставки от досегашните си длъжности. Оставките, г-н министър-председател, автоматично влизат в сила в момента, в който опозицията гласува за конституционните промени", се казва в публикация във Фейсбук на лидера на ДСИ Али Ахмети, чиято партия е коалиционен партньор на СДСМ на премиера Димитър Ковачевски.

Това решение беше обявено вчера от министъра на външните работи и заместник-председател на ДСИ Буяр Османи в отговор на журналистически въпроси относно конституционните промени.

"Приехме всичките им искания. Те поискаха ДСИ да напусне правителството. Позицията на ДСИ е ясна, решението ще влезе в сила в деня на гласуването на ВМРО-ДПМНЕ. Можем дори да го подпишем сега със забавено действие и той ще влезе в сила в деня, когато ВМРО-ДПМНЕ ще гласува промените в конституцията", заяви Османи на среща с журналисти.

От своя страна вицепремиерът и министър на политическата система Артан Груби каза в телевизионно участие в понеделник, че ДСИ са готови да напуснат правителството в същия момент, когато ВМРО-ДПМНЕ гласува конституционните промени.

Попитан дали ДСИ са готови да напуснат правителството, ако това е цената, която трябва да се плати, Груби каза, че това означава не само ще напуснат правителството, но и да се откажат от първия албански министър-председател в правителството.

"Да се ​​откажем от всичко това и да отидем или на предсрочни избори веднага след гласуването на конституционните промени, или да отидем на редовни избори. Ако им се стои в правителството още една година, пет, шест месеца, десет месеца, колкото имат, нека да стоят в правителството, само нека да гласуват промените в конституцията. ДСИ в същия момент на гласуването на конституционните промени напуска правителството и им позволява да управляват без нищо от това, което очакваме до края на мандата", каза Груби в понеделник за телевизия Канал 5.

Едно от исканията на опозицията на лидерската среща между председателите на управляващата СДСМ и опозиционната ВМРО-ДПМНЕ бе съставяне на правителство, в което ДСИ няма да участва.

Парламентарната комисия за конституционни промени в Собранието на Република Северна Македония реши на 25 юли да започне процедурата за промени в конституцията. За приемането им е необходимо мнозинство от две трети, тоест за тях трябва да гласуват и 44 депутати на ВМРО-ДПМНЕ в 120-местния парламент. Промените предвиждат в конституцията да бъдат вписани и българите, което е основното изискване на София, за да започне Република Северна Македония преговорите за членство в ЕС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!