Петър Витанов: В България се занимаваме с това кой е предлагал 500К, докато Европа прави най-голямата си икономическа трансформация

Рени Петрова 09 септември 2021 в 19:30 1538 0

България стои изцяло извън дневния ред на Европа, която е на прага на най-голямата икономическа трансформация. Това каза ръководителят на делегацията на българските социалисти в Европейския парламент Петър Витанов в предаването „Денят на живо“ по Nova News.

„В България се занимаваме с това, кой на кого е предлагал 500 000 лева, наричаме се с ужасни имена, българският парламент прилича на треторазрядно шоу. Свидетели сме на тотално опростачване и деградация. А в Европа в момента се развиват далеч по-важни теми като Зелената сделка, която представлява най-голямата икономическа трансформация. Няма нито политически, нито експертен разговор по тази тема. Единствените, които се опитват да започнат дебат са десните популисти, които се опитват да кажат, че Зелената сделка е вредна. В същото време, когато те управляваха, не се възпротивиха на Европейските съвети“, коментира Витанов.

Според него Европа ще направи тази важна стъпка, въпреки критиките, а България трябва да започне активна работа, така че да не остане отново на опашката.

„Развитите западни държави правят така, че да получат повече пари и да защитят своя интерес. За нас социалистите е най-важно тази Зелена сделка да не стане за сметка на най-бедните и уязвими граждани. Важно е този преход да стане безболезнено“, добави Витанов.

„Винаги, когато има сериозни реформи и трансформации, те стават за сметка на най-бедните. Предвиден е обаче огромен фонд от 750 милиарда евро, който е за зелени политики, дигитализация и възстановяване от Ковид-19. Част от него е и Фондът за справедлив преход, който цели да дадат средства на онези, които ще са най-силно потърпевши от Зелената сделка“, каза още Петър Витанов.

Евродепутатът коментира и протестите на бизнеса.

„Бизнесът не можеше да работи дълго време миналата година и беше напълно затворен. Сега, когато бяха наложени мерки, демонстрира нетърпимост, каквато преди това нямаше. И тук аз виждам по-скоро политически контекст. Ситуацията обаче ескалира и заради ниските нива на ваксинация, защото в България в последната година нямаше адекватна здравна политика. Ако бяхме като Малта с 80% напълно ваксинирани хора, сега картината щеше да е напълно различна“, коментира социалистът.

Според Петър Витанов политиците търсят евтини дивиденти с ваксинацията.

„Бих призовал политиците вместо да се опитват да привлекат към себе си антиваксърите, да действат отговорно, така че да запазят здравето на българските граждани“, каза Витанов и даде пример с редица водещи демокрации като Канада и Франция, където властта прави всичко възможно, за да имунизира гражданите, така че да бъде възстановен нормалният икономически и социален живот и да няма повече жертви на заразата.

Попитан за евентуален политически проект на служебните министри Кирил Петков и Асен Василев, Витанов отговори, че това е тема, която трябва да вълнува най-вече десните партии.

„Голямото притеснение трябва да бъде у ГЕРБ и „Демократична България“, защото тези министри, с техния положителен медиен образ, вероятно ще привлекат избиратели точно от там. Нямам съмнение в десния профил на Кирил Петков и Асен Василев“.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Русия търси разкол в българската църква, за да бъде избран проруски патриарх