Пакетът "Мобилност": ЕК пак оценява ефекта от връщането на камионите

OFFNews 18 декември 2019 в 17:46 1292 0

Снимка Union Dentaire

Европейската комисия ще направи допълнителна оценка на влиянието на клаузите от пакета "Мобилност" за връщането на камионите на 8 седмици в страната, в която те са регистрирани, както и на ограниченията за комбинираните транспортни операции, съобщи говорител на Комисията, предаде БНР.

Каква е целта на оценката, съобщи говорителят на Комисията по въпросите на транспорта Стефан де Керсмекер: „Комисията изразява съжаление за тези две клаузи, тъй като те не изглеждат в синхрон с амбициите на Зеления пакт и доброто функциониране на общия пазар. Затова Комисията иска да направи оценка точно на тези две разпоредби“.

Де Керсмекер уточни, че споразумението по пакета ще бъде разгледано на заседание на посланиците на страните-членки, а решението на Комисията е отделно и засяга влиянието на тези две клаузи върху Зеления пакт. След оценката Комисията ще реши дали ще направи допълнителни законодателни предложения в тази насока. Говорителят не се ангажира със срока, в който оценката ще бъде направена.

Миналата седмица бе постигнато споразумение по пакета между Комисията, Европейския парламент и Съвета. Клаузите за връщането на камиона в страната отправна точка на 8 седмици, както и на водача на 4 седмици, предизвикаха негодувание сред част от периферните страни, сред които и България. Те заплашиха, че ще заведат колективен иск в Съда на ЕС.

В преходния период в пакета "Мобилност" остава намерението на България да заведе съдебен иск.

Това заяви в извънреден брифинг министърът на транспорта Росен Желязков по повод решението на Eвропейската комисия да направи допълнителна оценка на влиянието на клаузите от пакета "Мобилност" за връщането на камионите на 8 седмици в страната, в която те са регистрирани, както и на ограниченията за комбинираните транспортни операции.

Министърът посочи, че позицията на България е ясна, категорична и не търпи промяна. България е окуражена, че комисията със своите изявления и подход наистина следва едни основен принцип - синхрон на политиките и пропорционалност към всички държави-членки, каза още Желязков:

"Много ясно изразяваме нашата позиция по отношение на вижданията ни като държава членка за целите на пакета за мобилност. Ясно е посланието и това днес беше подчертано и от говорителите на Комисията - позицията на нашият премиер затова, че България твърдо и неотклонно ще следва поведението, свързано с отстояване на правата, в това число и завеждането на дело. Ние в края на краищата не търсим в лицето на комисарите разделението на комисари от Алианса, от неутралните или от единомислещите. Ние търсим в лицето на Комисията позиция, която самата Комисия като изпълнителен орган, като предложител на основните политики, и като гарант за тяхното спазване“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови