МВФ: Европейците да опростят част от дълга на Гърция

OFFNews Последна промяна на 15 август 2015 в 08:17 5927 7

Европейците да опростят значителна част от дълга на Гърция, поиска директорът на Международния валутен фонд Кристин Лагард, съобщи "Франс прес".

В свое изявление Лагард приветства постигнатото споразумение с Еврогрупата и го определи като "много важен етап". Според нея то включва "решително и надеждно усилие от страна на гръцките власти за възстановяване на траен и силен растеж".

Лагард обаче повтори, че, както МВФ нееднократно е подчертавал, Гърция не може сама да възстанови жизнеспособността на дълга си. Тя остава твърдо убедена, че дългът е станал неустойчив.

"От основно значение е европейските партньори на Гърция да поемат конкретни ангажименти за значително отписване на дълга, много отвъд обсъжданото до момента", допълни директорът.

Европейски държави начело с Германия искат фондът да участва в спасителния план за Гърция, но са резервирани към идеята за опрощаване на някаква част от гръцкия дълг. Той е около 170% от БВП на Гърция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15.08 2015 в 12:08

До колкото помня Меркел беше казала че Гърция вече е получила опрощаване на част от дълга и повече опрощаване няма да има.

15.08 2015 в 11:43

Ами МВФ да даде тон и те първи да опростят част от дълга. Ние да опрощаваме за да може Гърция да плаща на МВФ да ама не.

15.08 2015 в 10:53

Яжте, пийте и за данъци не мислете, а каква е комисионната на травестита за якъля, който дава?! Боклуци, световна мафия от лакоми и крадливи гейове и курви.

15.08 2015 в 10:46

Да, ама не. Може да има известен резон в искането на МВФ, но не виждам основателна причина то да се прави все още. Причините:
1 - Опрощаване ВЕЧЕ беше правено, преди няколко години. Първо им опростиха 100 млрд. долара през 2011 г. (около 50 % от общия им дълг към тогавашния момент, мисля). Тогава премиерът Папандреу каза, че "За Гърция започва нова епоха, дългът ни стана напълно поносим". После, през 2012 г., е имало ново споразумение за още 40 млрд. долара. В резултат гърците не си оправиха икономиката, а само протакаха. Ако сега се прави ново опрощаване, то вероятно ще доведе до същото.
2 - Защото самите реформи още не са настъпили и не се знае дали и как ще ги изпълни. Точно заради стария опит - първо реформи, пък после пари.
3 - Гърция е развита държава. Не е страна от 3-тия свят. Не е Сомалия, не е във война, нито е имало природно бедствие. Проблемът е в тях самите. Имат предостатъчно условия (член са на ЕС, на еврозоната, имат развита икономика), за да могат да се стегнат и без още чужда помощ... ако поискат. Още и още опрощавания се правят на страните от Третия свят, които наистина имат нужда. Гърците фалшифицираха данните за бюджетния си дефицит (2010 г.), за да влязат в еврозоната. Пациентът трябва да си изпие лекарството най-сетне.

15.08 2015 в 09:37

"и ниската задлъжнялост. "

За ниската задлъжнялост цалувай ръка на бай Тодор и Луканов, които убиха кредитния рейтинг.

Новата коалиция обаче бързо поправя положението.

15.08 2015 в 09:17

Европейците: МВФ да опрости част от дълга на Гърция

15.08 2015 в 09:13

Преведено на български, гърците са тъпаци и няма изгледи да поумнеят така щото да започнат да печелят.
Същото е валидно и за нас така, че целувайте ръка на Стив Ханке за валутния борд и ниската задлъжнялост.