Молдова и Швеция не желаят членство в НАТО

OFFNews 09 март 2022 в 09:23 14011 10

Наталия Гаврилици

Две европейски страни - Молдова и Швеция, отказват да се присъединят към НАТО въпреки войната в Украйна.

Молдова не планира да се присъедини към алианса, но иска членство в Европейския съюз, обяви молдовския премиер Наталия Гаврилици. На 3 март президентът на Молдова Санду подписа молбата на страната за влизане в ЕС.

Шведският министър-председател Магдалена Андершон пък направо отхвърли призивите на опозицията да обмисли присъединяване към Североатлантическия пакт заради руската инвазия в Украйна. По думите на Андершон подаване на молба за членство сега би дестабилизирало сигурността в Европа, предаде Ройтерс.

"Принципът на неутралност е записан в нашата конституция. Ще се стремим към членство в ЕС, но няма да се стремим към членство в НАТО", обясни Гаврилица пред "Евронюз".

Според конституцията на Молдова тя има неутрален статут, но от 1994 г. насам страната си сътрудничи с алианса в рамките на индивидуален план за партньорство. В молдовската столица функционира информационен център на пакта. През декември 2017 г. в Кишинев беше открит офис за връзка с НАТО. Проучванията на общественото мнение показват, че повече от 60% от населението е против присъединяването на страната към НАТО.

"Ако Швеция избере в сегашната обстановка да подаде молба за членство в НАТО, това ще дестабилизира още повече този район на Европа и ще покачи напрежението. През цялото това време винаги съм давала ясно да се разбере, че най-доброто за сигурността на Швеция и за сигурността на този регион на Европа е правителството да има дългосрочна, последователна и предсказуема политика, такова е било винаги моето убеждение", посочи Андершон.

Швеция не е водила война от 1814 г. и е изградила външната си политика на основата на неучастие във военни съюзи, но през последните години установява все по-близки отношения с НАТО на фона на засилването на напрежението с Русия в балтийския регион, напомня Ройтерс.

Москва не иска Финландия и Швеция да се присъединяват към алианса и в края на миналия месец отправи поредното си предупреждение, че ако го сторят, ще има "сериозни военно-политически последици".

Андершон говори по въпроса за евентуално членство в НАТО след среща с лидерите на опозиционни партии, на която бе обсъдена влошаващата се сигурност.

Според проучване от миналия петък на агенция "Демоскоп", извършено по поръчка на вестник "Афтонбладет", 51% от шведите са за присъединяване към НАТО при 42 на сто през януари. Делът на хората против намалява от 37 на 27 процента. За пръв път в подобно проучване тези, които са за влизане в Североатлантическия алианс, са мнозинство, отбелязва Ройтерс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

11

Стефан

09.03 2022 в 16:46

Не е факт. По едно време подскочиха, после явно американците им казаха да не се отвиват толкова.

900

10

emil01

09.03 2022 в 16:33

Слава Богу, има и европейски правителства, които още са с всичкия си.

2744

9

AAA

09.03 2022 в 15:03

Болшой Московский цирк

2744

7

AAA

09.03 2022 в 14:17

Руския Чаушеско съвсем се уака :)

-8580

4

Аз чета проверени източници а не телеграм групи на раССийската пропаганда.

-8580

2

Над 80 процента одобряват НАТО в България. Благодарения на Лилипутин ще расте още повече този процент. Ако не си съгласен винаги може да емигрираш в Киргистан или Беларус. Там ще ти е по-спокойно и ще бъдеш защитен от Евразийското съюзче с военна техника от преди христа.
 
X

Да помогнем на украинските деца!