Quantcast

Могерини и Хан: Македонският парламент да продължи със стъпките за новото име на страната

OFFNews Последна промяна на 01 октомври 2018 в 16:55 851 0

Македонският парламент е призован да продължи със стъпки по прилагане на споразумението за името на страната. Това обявиха в изявление върховния председател на ЕС по въпросите на външните работи Федерика Могерини и комисарят по въпросите на европейската политика за съседство и преговорите за разширяване Йоханес Хан, цитирани от представителството на ЕК в България.

"На 20 септември гражданите на бившата югославска република Македония имаха възможността да гласуват за бъдещето на страната си. При мирния и демократичен вот огромното мнозинство от онези, които упражниха правото си на глас, казаха „да“ на споразумението от Преспа по въпроса за името и на техния европейски път. Сега парламентът е призован да продължи със следващите стъпки по прилагане на споразумението за името, като се произнесе по конституционните промени", се посочва в изявлението. 

Те подчертаха, че това е историческа възможност за помирение в региона и за решително ускоряване на пътя на страната към Европейския съюз.

"От всички политически и институционални представители сега зависи да действат съгласно конституционните си отговорности отвъд партийните политически линии. ЕС ще продължи изцяло да подкрепя и да помага на страната, нейните институции и всички нейни граждани", подчертаха те.