90% казаха ДА на новото име на Македония и членството в ЕС и НАТО

Властта обяви референдума за успешен, опозицията - за провал

OFFNews 30 септември 2018 в 22:20 6860 4

Снимка Ройтерс

Над 90% са гласували "за" в референдума днес в Македония, показват предварителните резултати, цитирани от БНТ. Ниската избирателна активност - 34.9% - обаче не позволява той да бъде обявен за успешно проведен. За целта беше необходимо волята си да изразят минимум 50% плюс един от гласоподавателите - общо 1 806 334 души.

Според данните към момента 6% са били против.

Гражданите на Македония отговаряха на въпроса "Подкрепяте ли членството в НАТО и ЕС чрез приемане на договора с Гърция?". Договорът от 12 юни променя името на бившата югославска държава на Република Северна Македония.

Премиерът Зоран Заев поздрави сънародниците си и обяви, че "днес имаме успех за демокрацията". Опозицията от ВМРО-ДПМНЕ пък обяви референдума за провал за договора с Гърция, защото "тези, които са се въздържали от гласуване, са изпратили най-важното послание", по думите на лидера Християн Мицкоски. Посланието им било, че "това е Македония, тук живеят македонци, идентичността и езикът им са македонски".

"Това днес е поражение не само за Договора, но и за престъпленията на властта, за разрушената икономика, пропуснатите обещания... Заев е делегитимиран... Хората са за ЕС и НАТО, но те са против съгласието на Заев и Ципрас", казва Мицкоски.

Веднага след края на изборния ден бойкотиращите референдума започнаха да се събират на протест в центъра на Скопие.

Референдумът е консултативен и резултатите от него не задължават парламента да се съобрази с вота на гражданите, но допитването беше ключово и има изключително голяма политическа тежест.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!