Макрон поздрави българските депутати. Очаква споразумение до дни

OFFNews Последна промяна на 24 юни 2022 в 19:13 2573 1

Макрон

Снимка БТА

Еманюел Макрон

Френският президент Еманюел Макрон поздрави българските народни представители за приетото решение, свързано с предложената рамка за преговорите на Република Северна Македония с ЕС.

"Приветствам днешното гласуване в Народното събрание, което открива пътя към свалянето на българското вето и за начало на преговорите с Република Северна Македония и съответно с Албания. В следващите часове продължаваме работата, за да може да сключим споразумение в следващите дни, заяви Макрон на пресконференция след края на двудневното заседание на Европейския съвет в Брюксел и по повод края на френското председателство на Съвета на ЕС. 

"Това е много силен знак. Благодаря на българския премиер и на партиите от управляващата коалиция и от опозицията в България, които успяха да осигурят подкрепа. Остава още работа, това е голям напредък", обобщи Макрон, цитиран от БТА.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел благодари на френското председателство и отбеляза, че усилията продължават в следващите дни след днешното гласуване в българското Народно събрание. Той посочи, че френското предложение за обособяване на Европейско политическо пространство не е заместител на членството в ЕС.

Макрон добави, че има широко съгласие в Европейския съвет по този въпрос, както и че първото заседание, свързано с Европейското политическо пространство, ще бъде по време на предстоящото чешко председателство на Съвета на ЕС. "Членството в ЕС не изчерпва възможностите за взаимодействие в Европа", поясни той.

В отговор на въпрос Макрон уточни, че на срещата ще бъдат поканени държави, които са напуснали ЕС, или които желаят да се присъединят. Поканените географски ще бъдат от Исландия до Украйна, включително страните от Западните Балкани, посочи той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови