Макрон: ЕС ще се разпадне, ако не покаже финансова солидарност в кризата

OFFNews 17 април 2020 в 11:51 3932 3

Еманюел Макрон

Френският президент Еманюел Макрон предупреди, че ЕС може да се разпадне, ако не покаже финансова солидарност в кризата с новия коронавирус, съобщи Euronews.

В интервю пред The Financial Times държавният глава заяви, че страните членки „нямат друг избор“, освен да създадат съвместен фонд за възстановяване. Франция настоява за фонд с общ европейски дълг, който ще разпределя средства според нуждите на държавите – идея, на която се противопоставят категорично Германия и Нидерландия.

Това е „момент на истината за ЕС“ и той трябва да реши дали е просто единен икономически пазар – иначе липсата на солидарност ще подхрани популисткия гняв в юга и ще убие ЕС като политически проект, твърди Макрон.

Макрон се обяви в защита на начина, по който се справят европейските страни с новия коронавирус в сравнение с Китай. „Нека не бъдем толкова наивни и да казваме, че Китай беше много по-добър в справянето с това“, заяви френският лидер. „Не знаем. Определено има неща, които са се случили и ние не знаем за тях“.

Неговите забележки идват на фона на дипломатическата престрелка между Париж и Пекин, като според Politico Китай е положил интензивни усилия да представи в положителна светлина начина, по който се е справил с епидемията, понякога за сметка на западните си партньори, като Франция.

Макрон предупреди срещу удари по основните свободи, нанесени в името на управлението на кризата, включително вътре в ЕС. „Някои страни в Европа направиха този избор“, заяви той, изглежда визирайки новият закон в Унгария, който позволи на премиера Виктор Орбан да управлява чрез декрет без определена времева рамка. „Не можем да го приемем. Не можете да изоставяте фундаменталното си ДНК на основание, че има здравна криза“.

„Вярвам, че ЕС е политически проект. Ако това е политически проект, човешкият фактор е приоритет“, каза той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3232

3

tarabata

17.04 2020 в 14:22

Извинете 27. Забравих за наглосаксите...

3232

2

tarabata

17.04 2020 в 14:20

Над десет са, но всъщност са 28! Шестин и четириЙсе млн. народ.