Контраразузнаването сложи на мушка "Алтернатива за Германия" заради екстремизъм

OFFNews 03 март 2021 в 18:11 2775 0

Германското контраразузнаване определи крайнодясната парламентарна партия „Алтернатива за Германия“ като „застрашаваща конституционното управление“ и ще бъде наблюдавана по подозрения в крайнодесен екстремизъм.

"Задължават ни да се имунизираме с РНК-ваксина, която ще промени нашата ДНК! Не забравяйте - няма никакви научни доказателства за извънредна епидемиологична обстановка!". Това е само една от конспиративните теории, които разпространяват някои представители на „Алтернатива за Германия“. Влиятелният в източните провинции Бьорн Хьоке, един от най-радикалните партийни дейци, поставя под съмнение пандемията и подстрекава съмишлениците да се опълчат на така наречената от него „корона-диктатура“, която управлява в Берлин, съобщи БНР.

Но не отношението на „Алтернатива за Германия“ към COVID кризата и решенията на правителството са във фокуса на службите, а доказаните връзки с неонацисти и подозрения за нарушаване на конституцията. Според Федералната служба за защита на конституцията - германското контраразузнаване, партията е дала достатъчно поводи за извода, че се стреми към промяна на конституционно установения ред в страната. Решението на службите се основава на двугодишен анализ заради множество изказвания и действия на партията, които потъпкват човешките права и подкопават демокрацията.

Категоризирането на партията като „опасен елемент“ позволява на контраразузнаването да използва специални разузнавателни средства, да внедрява агенти под прикритие в редиците на партията, да извършва обиски в помещенията ѝ.

От парламентарните избори през 2017 г. „Алтернатива за Германия“ е най-голямата опозиционна партия във Федералната република. Председателят на партията Тино Крупала определи решението на контраразузнаването като „политическо“.

"Решението е скандално и ние ще предприемем юридически стъпки срещу него. Контраразузнаването разпространи информацията до медиите преди да ни уведоми. И това се случва две седмици преди регионални избори. Такова поведение вреди на демокрацията", заяви в първи коментар по темата Тино Крупала.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови