Комитетът на министрите на СЕ отнася въпроса за Осман Кавала в ЕСПЧ

OFFNews 03 декември 2021 в 12:10 1094 0

Комитетът на министрите на Съвета на Европа е информирал официално Турция за намерението си да отнесе случая на турския правозащитник и филантроп Осман Кавала към Европейския съд по правата на човека.

ЕСПЧ трябва да се произнесе дали Анкара е нарушила задължението си да изпълни съдебно решение, съгласно разпоредбите на чл. 46.4 от Европейската конвенция за правата на човека, съобщи Съветът на Европа, цитиран от БТА.

Член 46 от конвенцията казва, че страните, ратифицирали конвенцията, сред които е Турция, имат задължението да прилагат решенията на ЕСПЧ. Член 46.4 възлага на Комитета на министрите да следи дали дадена държава изпълнява съответното съдебно решение.

През декември 2019 г. Европейският съд постанови, че задържането на Кавала продължава при липса на достатъчно доказателства за престъпление. Съдът посочи, че неговият арест и предварителното му задържане преследва друга цел - да го накара да мълчи и да послужи за пример на други защитници на правата на човека. И отбеляза, че Турският конституционен съд разглежда с недостатъчна "скорост" жалбата на Кавала.

Съдът заключи, че турското правителство трябва да предприеме всички необходими мерки, за да сложи край на задържането на Кавала и незабавно да го освободи. Решението стана окончателно през май 2020 г., когато случаят е бил прехвърлен към Комитета на министрите на Съвета на Европа за проследяване на изпълнението му.

Комитетът смята, че продължаващото задържане на Осман Кавала представлява отказ от изпълнение на съдебно решение. Затова е информирал Турция за намерението си да отнесе случая към ЕСПЧ на следващата му среща на 2 февруари. Анкара трябва да представи своята позиция най-късно до 19 януари.

64-годишният Осман Кавала е в турски затвор от 4 г. без присъда. Той бе обвинен първоначално за финансиране и участие в антиправителствените протести през 2013 г., започнали от парка Гези, а по-късно обвиненията срещу него бяха разширени и сега включват шпионаж и опит за сваляне на правителството по време на опита за преврат през 2016 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови