Кьовеши настоява за нови 4 кандидати за европейски прокурори. Засега искането й бе прието за сведение

OFFNews 14 април 2021 в 16:20 3789 0

Европейският главен прокурор Лаула Кьовеши поискала в писмо до Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет да предложи нови четирима кандидати за делегирани прокурори на мястото на отхвърлените трима - следователите Бисерка Иванова, Преслава Петкова и Мая Ковачева и съдията от СРС Христо Крачунов. 

Това стана ясно на заседанието на колегията днес. Засега обаче тя приеме за сведение писмото на Кьовеши. Кадровиците ще се произнесат, след като приключи цялата процедура. 

Трима от българските предложения - Димитър Беличев, Бойко Калфин и Светлана Шопова, вече са назначени с мандат от 5 г. Кандидатурите на Вероника Трифонова, Венцислав Фердинандов и Божидара Ганева-Димова все още се обсъждат и за тях няма окончателно решение.

Кьовеши обяснява, че отхвърлените претенденти са обсъдени обстойно, но те не отговарят на критериите за поста. "След внимателна оценка на техните заявления и цялата налична информация и следвайки процедурата, за съжаление колегията на ЕП отхвърли кандидатурата за европейски делегирани прокурори. В хода на кариерното си развитие тези кандидати не биха могли да придобият подходящ опит", обяснява тя за отхвърлените следователи. 

За Крачунов мотивът е, че е без практически опит за водене на наказателни разследвания и не е вещ в изготвянето на обвинителни актове, а също и фактът, че не е пледирал пред съд. 

Главният прокурор Иван Гешев се въздържа от коментар.

Отношение взе Гергана Мутафова. "Предстои все още оценката на част от кандидатите, които ние сме предложили. Относно тримата следователи и колегата съдия, които са отхвърлени - искам да изразя личното си разочарование. Съжалявам за начина, по който бяха въвлечени в тази процедура и не бяха избрани", коментира тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика