Европейският парламент обвърза парите от ЕС с върховенството на закона

OFFNews 16 декември 2020 в 16:28 1462 0

Европейският парламент одобри без гласуване механизма, обвързващ отпускането на европейски средства с върховенството на закона. До вот не се стигна, тъй като не са били предложени промени в него, съобщи БНР.

Механизмът влиза в сила от 1 януари 2021 г. Страните членки ще бъдат лишени от евросредства или парите могат да бъдат задържани за определен срок, ако бъдат установени нарушения, свързани с върховенството на закона. Замразяването на средствата ще е за период от 7 до 9 месеца.

Ако Европейската комисия открие нарушения, тя ще предложи механизмът да се задейства, след което Съветът ще разполага с един месец, за да гласува предложените мерки или с три месеца при изключителни случаи, като за да бъдат приети те, ще бъде необходимо квалифицирано мнозинство.

По-рано председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви, че механизмът ще се прилага още от 1 януари и бе категорична, че комисията винаги ще реагира напълно автономно, при пълно зачитане на закона и обективност:

"Всяко нарушение, което ще се случи след този ден, ще има последствия. Комисията винаги ще реагира при пълно зачитане на закона и обективност. Ще започнем работа по наблюдението веднага", заяви Фон дер Лайен.

Европейският съюз обаче гарантира, че крайните бенефициенти няма да пострадат, ако има процедура срещу държавата.

Срещу обвързването на евросредствата с върховенството на закона преди време се обявиха Унгария и Полша. През ноември двете държави блокираха приемането на бюджета на ЕС за 2021 - 2027 г., както и Фонда за възстановяване, заради клаузата за върховенството на закона. Полша и Унгария са обект на европейски процедури за подкопаване на независимостта на съдебната система, медиите и неправителствените организации. След обвързването на превода на фондове със зачитането на върховенството на закона двете страни рискуваха да загубят милиарди евро финансиране от ЕС. 

В началото на декември обаче двете страни и Германия, която в момента председателства Съвета на ЕС, се споразумяха за компромис. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови