Европейската комисия представя доклад за върховенството на закона

OFFNews 05 юли 2023 в 07:57 1155 1

Европейска комисия

Снимка Getty Images

Европейска комисия

Европейската комисия ще представи днес новия доклад за върховенството на закона в ЕС. Докладът съдържа глави за всяка отделна държава.

Очаква се да бъде отчетен напредъкът по отправените миналата година препоръки. За България комисията отправи преди година шест препоръки.

Според тях нашата страна трябваше да предприеме промени, с които дейността на Комисията за противодействие на корупцията да води до подобряване на ефективността на разследванията и резултатите при наказателното преследване и окончателните присъди по дела за корупция по високите етажи на властта.

ЕК препоръча България да въведе законови изменения за подобряване на работата на Инспектората към Висшия съдебен съвет (ВСС) и за избягване на политическото влияние; да съобрази състава на ВСС с европейските правила; да осигури своевременни редовни конкурси за повишаване в длъжност на съдиите, за да се избегне дългосрочното им командироване; да продължи с мерките за повече почтеност в обществената администрация, включително в полицията и съдебната власт.

Препоръчано бе също нашата страна да повиши прозрачността при разпределянето на държавната реклама в медиите, особено когато е договорена чрез посредници.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

135

1

Far Rider

05.07 2023 в 11:05

Какво върховенство на закона? За нас законът е врата в пустинята! Основния закон е в онази чалга: за милиони няма закони, за кокошка - няма прошка! За много години!
 
X

Да помогнем на украинските деца!