Европарламентът с първи стъпки за прекратяване на преговорите с Турция

Мая Младенова 06 юли 2017 в 15:21 6163 1

Снимка ЕП

Европейският парламент направи днес първа стъпка по прекратяване на преговорите за присъединяване на Турция. Европейските народни представители приеха резолюция, в която настояват преговорите да бъдат преустановени, ако страната приеме готвените промени в конституцията си.

Въпреки че досега ЕС и Турция не са прекратили официално преговорния процес, той на практика престана след преврата срещу Ердоган миналия юли и последвалите го силни вътрешни сътресения.

Резолюцията на ЕП бе предшествана от дебат. Депутати изразиха опасения за погазване на човешките права и предстоящата конституционна реформа, която ще даде повече власт на президента Реджеп Тайип Ердоган. Автор на доклада, предшестващ резолюцията, е холандският евродепутат Кати Пири от Прогресивния алианс на социалистите и демократите.

В интервю Пири посочи, че ЕС ще следи дали Турция ще пресече няколко червени линии, които съюзът категорично не може да приеме - връщане на смъртното наказание и приемането на конституционните промени за допълнително овластяване на президента. "Последствията тогава могат да са само и единствено прекратяване на преговорите за присъединяване. Това не означава, че ще спрем всяка форма на сътрудничество", посочва евродепутатът.

Спирането на преговорите в парично измерение се равнява на няколко стотици милиона евро годишно, които сега отиват в страната под формата на предприсъединителни фондове. Европарламентът изразява готовност тези средства да продължат да бъдат разходвани там, но ако преговорният процес спре, те да бъдат предоставени директно за финансиране на гражданското общество. Пири изрази надежда, че преговорите няма да спрат, защото така 60-годишните усилия за доближаване на Турция към Европа ще завършат с драстичен край.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови