Европарламентът осмя полския конституционен съд и го обяви за незаконен

OFFNews 21 октомври 2021 в 22:07 7029 1

Снимка europa.eu

Полският конституционен съд няма правна валидност и независимост и не е квалифициран да тълкува конституцията на страната. Това заявиха евродепутатите в резолюция, приета днес с 502 гласа "за", 153 гласа "против" и 16 гласа "въздържал се".

След разгорещения пленарен дебат във вторник с участието на полския министър-председател Матеуш Моравецки и председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен членовете на ЕП са на мнение, че полският конституционен съд е превърнат "в инструмент за узаконяване на незаконните дейности на органите на властта".

В началото на октомври конституционният трибунал обяви, че конституцията на страната стои над законодателството на Европейския съюз.

Затова днес Европарламентът приветства десетките хиляди мирни протестиращи граждани в Полша, които излязоха по улиците, за да протестират срещу решението на съда, както и желанието им за силна демократична Полша в центъра на европейския проект.

Членовете на ЕП потвърждават подкрепата си за полските съдии, които все още прилагат върховенството на правото на ЕС и отнасят делата до Съда на Европейския съюз въпреки риска за тяхната кариера.

Евродепутатите подчертават, че съгласно конституцията на Полша договорите на ЕС са пряко приложими в националния правен ред и имат предимство в случай на стълкновение с националното законодателство. Те обвиняват полския министър-председател, че "той злоупотребява допълнително със съдебната система като инструмент за постигане на политическите му програми" и заявяват, че Полша остава доброволно обвързана с учредителните договори и съдебната практика на Съда на ЕС.

ЕП изисква да не се предоставят пари на данъкоплатците в ЕС на правителства, които "явно, целенасочено и систематично" подкопават европейските ценности.

Резолюцията подчертава, че според редица социологически проучвания, проведени в Полша през септември и октомври 2021 г., едва 5% от анкетираните заявяват, че биха искали Полша да напусне ЕС. Цели 90% оценяват положително членството на Полша в ЕС, а 95% смятат, че подкрепата от ЕС има положително въздействие върху развитието на техния град или регион, което е по-високо от средното за ЕС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1580

2

Bace7

24.10 2021 в 13:26

Полският Конституционен съд не бил квалифициран да тълкува полската Конституция? :) Такава квалификация имат само неизбраните от никого, самоназначилите се и изперкали брюкселски бюрократи? :) Какво следва, същите лалугери да обявят и нашия Конституционен съд за нелегитимен, защото не разрешава на маскарите да ни налузят 46 пола?