ЕС удължи санкциите срещу Русия с още 6 месеца - до края на януари догодина

OFFNews 26 юли 2022 в 15:54 1828 2

ЕС

Снимка Архив

Европейски съюз

Европейският съюз реши да удължи санкциите срещу Русия с още шест месеца - до края на януари 2023 г.

"Съветът на ЕС реши днес да продължи с шест месеца до 31 януари 2023 г. ограничителните мерки, насочени срещу конкретни сектори на руската икономика", се казва в официалното съобщение.

Отбелязва се, че сега санкциите се състоят от широк спектър от секторни мерки, включително ограничения върху финансите, енергетиката, технологиите и стоките с двойна употреба, промишлеността, транспорта и луксозните стоки.

ЕС наложи секторни икономически санкции срещу Русия за първи път на 31 юли 2014 г. в отговор на действията на Москва, насочени към дестабилизиране на ситуацията в Украйна. Те бяха подсилени през септември 2014 г. и през март 2015 г.

Тези мерки включват ограничаване на достъпа на руски банки и дружества до капиталовите пазари на ЕС и забрана за предоставяне на финансова помощ на руски финансови институции. Санкциите също така забраняват прекия и непрекия внос, износ или трансфер на всякакви отбранителни материали и въвеждат забрана за доставки в Русия на стоки с двойна употреба, които биха могли да се използват за военни цели. Санкциите също така ограничават достъпа на Русия до някои чувствителни технологии, които могат да се използват в енергийния сектор, по-специално в проучването и добива на нефт.

В допълнение към икономическите санкции ЕС прилага и други ограничения срещу Москва, особено в отговор на опита за анексиране на Крим и Севастопол, както и за умишлено дестабилизиране на Украйна, които включват дипломатически мерки, индивидуални санкции, включително забрани за пътуване и замразяване на сметки, както и целенасочени икономически мерки, прилагани срещу икономически субекти в Крим и Севастопол.

На 20 юли посланиците на ЕС одобриха седмия пакет от санкции, който включва забрана за внос на злато от Русия и замразяване на активите на Сбербанк. В него се предвижда и включването на повече от 50 физически и юридически лица в списъка със санкции.

На 21 юли Съветът на ЕС одобри седмия пакет от санкции срещу Русия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!