ЕС удължи с още една година някои санкции срещу Русия

OFFNews 19 юни 2017 в 13:41 3359 5

ЕС удължи с още една година някои санкции срещу Русия

Европейският съюз удължи с една година санкциите срещу Русия, които бяха наложени след анексията на Крим през март 2014 година. С тях се забранява предимно вносът и инвестирането на територията на Кримския полуостров. 

28-те страни членки се очаква да удължат в близките седмици и тежките си икономически санкции срещу Русия, засягащи по-специално банки, петролни фирми и отбранителни предприятия. Те бяха постановени през лятото на 2014 г. заради предполагаемата подкрепа на Москва за офанзивата на сепаратистките бунтовници в Източна Украйна, съобщава БТА.

Държавните и правителствените глави от Европа вероятно ще обсъдят темата в четвъртък и петък на среща в Брюксел. Междувременно конфликтът, взел над 10 000 жертви за три години, се изостри през пролетта, отбелязва АФП.

Предполага се, че френският президент Еманюел Макрон и германската канцлерка Ангела Меркел, под егидата на чиито страни бяха сключени споразуменията от Минск, целящи да сложат край на конфликта, ще информират колегите си за ситуацията на място и да "препоръчат" подновяване на санкциите, съобщи дипломатически източник.

Санкциите, удължени днес до 23 юни 2018 г. и засягащи Крим и Севастопол - двата нови субекта на Руската федерация след анексията на полуострова, включват забрана в ЕС да се внасят всякакви стоки от Крим и европейци да инвестират на полуострова - например да купуват там недвижими имоти или да предоставят туристически услуги. Забранява се в кримски пристанища да акостират европейски кораби, освен в извънредни ситуации, уточнява ТАСС.

Забранено е да се изнасят в Крим европейски стоки и технологии от транспорта, комуникациите, енергопроизводството, петролодобива и петролопреработвателната промишленост, добива на природни ресурси, да се предоставят технически услуги на компании от тези браншове.

Санкционната политика на ЕС спрямо Русия включва три независими писти - визови ограничения за руски граждани, икономически санкции срещу държавни компании от петролния, отбранителния и финансовия сектор, както и ограничителни мерки срещу Крим, пояснява ТАСС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

42249

4

Denis Rizanov

19.06 2017 в 15:26

Ало, шорошорастите, вас броят ли ви за "членове" или само за нули?
:)

42249

3

Denis Rizanov

19.06 2017 в 15:25

Какво само пръхтите в обоза анонимно, бе шорошорасти?
Напишете нещо за ценностите, за това как например те ценностите били ценности, ама не можем да изразяваме съпричастност с жителите на руския Ленинград, пардон Санкт Петербург щото те не били "членове" като нас на ес?!

42249

1

Denis Rizanov

19.06 2017 в 14:21

УРА-А-А-ААААААА!
Никога никой не е помагал толкова много на Русия в протекционизма на собствоното си производство!