ЕП сложи край на процедурата срещу ЕК за бездействие по механизма за върховенството на закона

OFFNews 02 август 2022 в 13:06 1680 0

парламент

Снимка Архив

Европейски парламент

Европейският парламент оттегли иска си срещу EК за бездействие в рамките на механизма за върховенство на закона, съобщава Политико.

Процедурата бе задействана преди около година, след като Европарламентът прие с голямо мнозинство резолюция, в която отбелязва, че ЕК не е предприела действия за обвързване на отпускането на средства от европейските фондове с върховенството на закона.

Делото, което според оценката на правната служба на ЕП почиваше на крехки правни основания, имаше за цел да принуди ЕК да задейства механизма срещу държави като Унгария, Полша и България, които не успяват да поддържат независима съдебна система.

След като Брюксел задейства механизма срещу Унгария, конференцията на председателите на ЕП реши през май да прекрати делото, обясниха източници пред изданието.

Говорител на ЕП потвърди, че случаят е бил обсъден през май и прекратен от председателите на политическите групи.

"Голямо мнозинство от лидерите на групите подкрепиха оттеглянето на правните действия на ЕП срещу Европейската комисия и възложиха на председателя да оттегли делото. На 18 май 2022 г. Европейският парламент уведоми Съда, че желае да прекрати действието си. Вследствие на това Съдът извади делото от регистъра", коментира източникът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови