Чехия смени четирима здравни министри от началото на пандемията

OFFNews 07 април 2021 в 16:05 1103 0

Милош Земан

Чехия има нов - четвърти по ред, здравен министър от началото на пандемията. Днес третият бе уволнен, въпреки спада на заразените.

Президентът Милош Земан назначи Петр Аренбергер – директор на пражка болница, на мястото на Ян Блатни, който беше атакуван както от Земан, така и от премиера Андрей Бабиш.

На встъпването на Аренбергер президентът Земан му пожела да си върши работата "в интерес на чешката нация, нейното здраве и живот".

Държавният глава предположи, че една от причините за уволнението на Блатни е нежеланието му да одобри произведената в Русия ваксина "Спутник V", освен ако не бъде разрешена първо от Европейската агенция по лекарствата, съобщи БНТ.

Детският хематолог Блатни стана министър през октомври, замествайки епидемиолога Роман Примула, който беше уволнен, след като бе хванат да нарушава собствените си ограничения срещу COVID в затворен ресторант в Прага.

Примула бе назначен едва месец по-рано, след като предишният министър напусна поста по време на втората вълна от COVID-19.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!