Бившият зам.-шеф на ЕП Ева Кайли е обвинена в подкуп и опит да влияе на политиката на ЕС

OFFNews 11 декември 2022 в 19:20 2335 3

Кайли

Снимка europarl.europa.eu

Ева Кайли

Отстранената от поста на зам-председател на Европарламента Ева Кайли и още трима бяха арестувани в Белгия като част от разследването на корупция, свързана с Катар, съобщи съдебен източник.

Федералната прокуратура не съобщава имената на арестуваните, като обявява само предварителното задържане на четирима от шестимата, арестувани през последните 48 часа. Според съобщение на прокуратурата, цитирано от БГНЕС, в събота вечерта е извършен обиск на втори евродепутат.

Домът на Кайли в Брюксел бе претърсен в петък вечерта. Тя не е могла да използва парламентарния си имунитет, тъй като е била хваната "на местопрестъплението". В петък вечерта белгийската полиция открила у нея "чанти с банкноти". По случая има "подозрения за плащане на големи суми пари или предлагане на значителни подаръци на трети лица с политическа и/или стратегическа позиция, която им позволява да влияят върху решенията на Европейския парламент", се казва в изявление на прокуратурата.

По-рано днес председателката на ЕП Роберта Мецола лиши Ева Кайли от правомощията на неин заместник, съобщи италианската агенция ANSA, позовавайки се на представител на Европарламента. Решението влиза в сила незабавно.

В. "Франс соар" съобщи, че полицията е извършила 14 претърсвания в различни общини на Брюксел. По думите й разследването тече от юли 2022 г. Заподозрените са обвинени във вземане на подкупи от Катар и опит да повлияят на политиката на ЕС, по-специално на позицията на други депутати в Европарламента, в навечерието на подготовката за Световното първенство.

Според вестника задържаните са предали големи суми пари и ценни подаръци на други евродепутати. Белгийската прокуратура излезе с изявление, в което потвърди информацията за провеждането в петък на "антикорупционна операция, свързана с една от страните от Близкия изток", но остави без коментар цялата останала информация на вестника, включително връзката на разследването с Мондиал 2022.

Кайли е гъркиня и вече е изключена от гръцката партия ПАСОК по решение на председателя на партията Никос Андрулакис.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1915

2

Читателка

11.12 2022 в 20:01

Кажи й "блондинка" и не я обиждай..

1236

1

БотоксПутю

11.12 2022 в 19:35

Не могла да ползва парламентарния си имонитет, защото я хванали на "калъп" и сега е в кауша. А тук преди няколко месеца хванаха един без имунитет с чували пари и го пуснаха да си ходи на третия ден?
 
X

Да помогнем на украинските деца!