Бюджетът на ЕС е обвързан е върховенството на закона, но пари ще се спират след решение на Съда

OFFNews 11 декември 2020 в 16:52 1340 0

Снимка Etienne Ansotte/EC - Audiovisual Service

Европейският съвет прие решение за обвързване на разходите от бюджета на ЕС със състоянието на върховенството на закона. Така бюджетът на ЕС от 1,8 трилиона евро беше приет, след като Полша и Унгария вдигнаха ветото си. Лидерите на двете държави Матеуш Марвецки и Виктор Орбан са се съгласили на компромисно решение, предложено от Германия.

Държавните и правителствените ръководители от ЕС приемат, че от 1 януари догодина новото условие влиза в сила. До произнасянето на Съда на ЕС Европейската комисия няма да прави предложения за спиране на бюджетните плащания заради пречки пред върховенството на правото.

Полският премиер Матеуш Моравецки определи като двойна победа компромиса за върховенството на закона, постигнат в четвъртък. От една страна, бюджетът на ЕС може да започне да се прилага и Полша ще получи 770 млрд. злоти (174 млн. евро) от него. От друга страна, тези средства са сигурни, тъй като механизмът на поставяне на условия бе ограничен до много конкретни критерии, каза Моравецки. По думите му споразумението предотвратява и опасността по-късно правилата да бъдат изменени във вреда на полските интереси.

Подобна позиция изрази и правителството на Виктор Орбан в Унгария. "Ние спечелихме. В трудния период на пандемия и икономическа криза, няма време да се продължават политически и идеологически дебати, които ни пречат да действаме. Предотвратихме опасността бюджетните мерки да бъдат използвани за натиск върху унгарците да вземаме решения, които не искаме", написа в Туитър правителственият говорител Золтан Ковач.

Предвижда се комисията да предлага спиране на средствата при всякаква установена измама, при корупция и конфликт на интереси. В решението е записано, че ЕК ще действа обективно, честно, независимо и на основата на факти, без дискриминация и при еднакво отношение към европейските страни.

Комисията ще разработи насоки за прилагане на решението на Европейския съвет, както и правила за извършването на предварителните оценки за възможни нарушения. Предвижда се спирането на средствата да става с решение на Съвета на ЕС, по предложение на ЕК, но само когато са изчерпани всички останали правни възможности и само когато е ясно доказана връзката на нарушението с щета за бюджета.

Причините, заради които се взима решение за ограничаване на бюджетните разходи, трябва да бъдат предварително включени в ясен списък. Предвижда се най-късно година след прекратяването на бюджетните плащания към дадена страна от ЕС решението да бъде преразгледано.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!