Белгия разследва евродепутати, взимали пари в брой за руска пропаганда

Георги Савчев 12 април 2024 в 18:49 3354 3

ЕП

Снимка europa.eu

ЕП

Белгия разследва мрежа за руско влияние в Европейския парламент, съобщи премиерът Александер де Кро, цитиран от БТА.

Следствието се води в няколко държави, където се предлолага, че евродепутати са получили пари в брой от Москва.

Де Кро отбелязва, че миналата седмица в Белгия влязоха в сила законови промени, свързани с външната намеса и шпионската дейност. Той уточнява, че замесените евродепутати са получавали възнаграждение, за да разпространяват руска пропаганда.

Според него целта е в следващия състав на ЕП след изборите през юни да има по-голямо присъствие на проруски представители, за да се постигне намаляване на европейската помощ за Украйна.

Белгия е поискала спешно заседание на Агенцията на ЕС за сътрудничество в областта на наказателното правосъдие (Евроюст). 

Де Кро предлага със случая да се заемат Европейската прокуратура и Европейската служба за борба с измамите със средства от ЕС (ОЛАФ).

Този документ (или друг продукт) е създаден в рамките на инициатива „Информация срещу дезинформацията“ , финансирана от Европейския съюз и фондация „Институт Отворено общество – София“ (ИООС). Изразените възгледи и мнения са единствено на авторите и не отразяват непременно тези на Европейския съюз или на Европейската изпълнителна агенция за образование и култура (EACEA) или на ИООС. Нито Европейският съюз, нито EACEA, нито ИООС могат да бъдат държани отговорни за тях.

Георги Савчев

Георги Савчев е редактор в OFFNews.bg от 2012 г. насам. Завършил е Радиожурналистика и Електронни медии във ФЖМК на СУ, специализирал е във Факултета по социални науки на Masaryk University – Бърно. От 2006 до 2011 г. е заместник главен редактор на Dnes.bg. Радионаблюдател на вестник „Култура” (2007 – 2011). Пише и за португалския седмичник Expresso. Автор е на книгата „Кристина”, наградена в Националния конкурс „Южна пролет“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-685

3

nms

13.04 2024 в 09:05

Въй, въй, ми нашите русоробчета какво ще правят сега.

1005

2

foreigner66

12.04 2024 в 21:44

Ако политиците в Европа искат да запазят ЕС трябва да разберат, че с полвинчати мерки,строго мъмрене и тем подобни глупости няма да стане. Връзките с Русия трябва да се криминализират и да се реже из дъно. Трябва да се забранят всички видове партии,коалиции и тем подобни организации подържащи режима на бащицата ..но това няма да стане. Демокрацията като такава е хуманна доктрина поддържа плурализма и различията, за съжаление там е и нейната слабост.

22553

1

dolivo

12.04 2024 в 20:52

време беше

Орбан кога? През тръбата е рушвета...
 
X

Предизборно със Светльо Витков