Български евродепутат пита ЕК вредно ли е да се смесват Е-та в храните

OFFNews Последна промяна на 24 август 2015 в 20:37 2387 14

Ева Паунова

„Въпреки нарастващия интерес към здравословното хранене, потребителите срещат все повече трудности при разпознаването на различните консерванти, оцветители и добавки в храните. Много от тях са номерирани по популярната „Е“ система, което прави реалното съдържание непознато, а последиците от използването и комбинирането на тези съставки върху човешкия организъм – неясни.“

Това посочва евродепутатът от ЕНП Ева Паунова в писмен въпрос към Европейската комисия.

Във връзка с преоценката на всички добавки в храните до 2020 г., извършена от Европейската агенция по безопасност на храните, Паунова призовава Еврокомисията да изследва как комбинацията от прием на различни добавки в храните влияе на човешкия организъм.

„Оценката се извършва за влиянието върху организма на всяка добавка индивидуално, но би следвало, с оглед опазването на здравето на гражданите на ЕС, да се проучи как консумацията на комбинация от различни добавки в храните дневно влияе на организма“, отбеляза българският евродепутат.

Паунова е на мнение, че ако при извършване на подобно изследване се установи опасност за здравето на човек при дневен прием на комбинация от дадени добавки, Европейската комисия трябва да вземе нужните мерки, за да бъдат защитени потребителите от потенциални вреди.

ЕК трябва да изпрати отговор на Паунова в рамките на шест седмици.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25.08 2015 в 18:18

kakата си гледа дудата - вчесва я, гали я и я къпе! дреме и на дудата на каката за Е-тата и прочее! всичко е фалш и цветомузика на плейбек!

25.08 2015 в 12:24

@Бате_Влади: Абе пич, ти всеки с всяко ядене ли си мешаш произволни билкови комбинации? Ако да, то си единствен в държавата.

А останалите не можем да лапнем каквото и да е без да има няколко реда Е-та в опаковката му. Или нитрати/добавки/овкусители в манджите или плод/зеленчуците.

Каката прави нещо, което засяга 100% от населението, а не 1% билкари на континента, които знаят какво и защо правят.

25.08 2015 в 09:10

Боже, Евчето няма ли си друга работа, тая хубост ненагледна? Ами се загрижила за КОМБИНАЦИИТЕ от Е-та. Що не се загрижи за комбинациите от билки? Тях някой изследвал ли ги е? Щото и там потенциално може да стане сакатлък ако се комбинира бял равнец с жълт кантарион, примерно. А като я гледам тая убавица, възможно най-лошата комбинация е от човешка глупост и достъп до висок пост.

25.08 2015 в 04:49

Така... по ред на номерата, значи. Бях се зарекъл, да не пиша по-вече за таз ТЪПА мома с редката косица, но постоянното и пробутване по медии ме кара да се замисля! А не е ли това опит да ни изкарат някоре ново политическо ГМО като Софиянски? Или Жорж Петрушев-Ганчев? Или Бонев? Оня, с пишман-актрисата и кончето? макар, че таз по скоро е на ниво Йоло Денев. Е, с тази, по трудно ще стане, защото е много, ама много глуповата - но нещо като Мая Манолова -улавата версия 2.0 току виж...станало.
Тая, проевропейска, архи-проевропейски ориентирана словесно и двигателно мома леко си бие пръстче в бялото дупце с тази снимка. Естествено, всяко нейно интервюнце, изказване -особено пред ОФФците, всяка нейна снимчица е внимателно преглеждана, обсъждана, корегирана и редактирана - нали, ха, ха, ха, гербавите помнята гигантското изпърдяване в асансьора с Румяна Желева?!?!? Не че Кристалина Георгиева е по умна, ама такъв колосален гаф с тъпи мисли, неподходящо поведение, нелепи дрехи поне избягна. За сега. Сега да се върнем към проевропейската Мома Паунова. Значи, нейните редактори ментори и и подобна твар, са пропуснали тази снимка която тук виждаме! Момата сияеща и неуместно ухилена се се снимала пред един от СИМВОЛИТЕ на американското ТОТАЛНО СВЕТОВНО превъзходство, на американското тотално доминиране в най важната тема на бъдещето - прехраната. Момата се е "сникнала" пред един трактор на фирмата "Джон Дир" - един от символите на Америка вече трето столетие! Един от символите - които казват на европците: "НИЕ ВИ ХРАНИМ! Без нас сте нищо! Без нас - на другия ден московците ще ви вземат кравите, картофите и житото - а каквото остане - след седмица - китайците ще опоскат!" Джон Дир (John Deere) е НАЙ ГОЛЯМАТА, гигантска и абсолютно доминираща в света фирма, АМЕРИКАНСКА, за производство на селско стопанска техника - а също и на строителна и дърводобивна техника! Понеже европските американофоби от години вместо да цункат дупцето на Чиче Сам който ги пази от руснаци и китайци - (макар че те сами си отвориха налното отверстие и си набутаха муслимска хурка) -се дърлят с Америка за щяло и нещяло - внимателната Паунова би требвалО да знае - че "Джон Дир" в европската антиамериканска пропаганда е един от символите на унищожението на джунглите - от Бразилия и Парагвай - до Суматра и Борнео. Туй, естествено е европропагенда и евролъжа, ама току виж - снимката я сметнали за знакова и на момата и теглили един киртик в змийското гнездо:))) А, да не забравя: Освен това, обвиняват - и съвсем справедливо, John Deere че в софтуера си в разните машинарии използват DRM (Digital rights management) което затруднява закупилите такава техника да ъпгрейдват, модифицират и ползват друг софтуер.и т.н. Ай!! Щях да забравя:)) Джон Дир са и спонсори на разни голф-турнири:))) Тук, да не виждаме някаква връзка или продуктово позициониране, или подготовка за някаква мушингия с гърчавия Райчев Андрей? Ще видим щш видим....Скор вместо #koй, да не закудкудякате #koя :))))))

25.08 2015 в 00:53

Не е вредно, ако не достигат критична маса. Иначе аспартамът започва полуразпад с мирис на лимони...

25.08 2015 в 00:07

Пробутаха му го това младото на люксембургския гешефтар, та живна малко и той. Като младо петле е, кара втора младост. Еми значи и такива има неква полза бе, макар и КОСВЕНА.

Ма не знам дали западняците сериозно си верват, че и ние сме некви членове на ЕВрогейския съюз, или само се правят. По-вероятно второто.

Дето вика народа: "Кон и магаре в една каруца не се впрягат!". То това важи и педероатлантическия пакт. Ма там некой мъдро се беше усетил, и говореше за некъф си "ТРОЯНСКИ КОН". Обаче истината е, че НЕ Е САМО ЕДИН. Западняците тепърва ще берат ядове със средиземноморските и балкански народи. Това не са ти тъпи жабари и шваби, дето бачкат като изоглавени. Широката латино-балканска душа има ДРУГИ ЦЕННОСТИ. Ей го това младото знае по-добре де...

24.08 2015 в 23:40

Наскоро се прие регламент, че за да "имат пълна информация потребителите", вече нямало да пишат Е-тата с номерата, а пълното съдържание на съставките. Така, уж благовидната идея на бюрократите от ЕС всъщност ще затрудни потребителите, защото е много по-лесно да запомниш няколко номера на Е-та, отколкото сложни и дълги съединения.

24.08 2015 в 22:35

Защо сте настръхнали така всички срещу горкото момиче? Я вижте колко мило се усмихва до тоз трактор!

И защо авторът на статията (който най-вероятно е пиарът й) пише, че е от ЕНП, като очевидно е от ГЕРБ? Като й видите партията, веднага става ясно защо се изказва неподготвена.

Иначе много интересен въпрос поставя. Сигурно никой досега в световната история не се е сетил за комбинираното действие на добавките в храните...

24.08 2015 в 21:19Тази си оправда кисненето в Брюксел с това екзистенциално питане.

Тия са пълна пародия,въобще не знам защо имаме евродепутати,освен заради дебелата заплатка и евентуалното уреждане на привлекателни постове впоследствие.

А и този сайт очевидно е рекламен за цитирания отпадък от ГРОБ.

24.08 2015 в 21:11

Aма ТЪПА СЛИВО дали ше е Е-307 или алфа токоферол, ква разлика прави означението за масовия потребител ма путко заспала?!?!?

Кво разбира Бай ти Иван парнаджията от такива неща че да трябва да му се изписва върху опаковката какво е?

Шибаната малоумница има ли ИЗОБЩО идея че съществува нещо наречено Regulation 2011/1130, която определя допустимите дозировки на всички добавки в храните?

Еби му майката, не спряха да ни излагат в Европа тия миндили малоумни...