Анкара беснее срещу Шарли Ебдо: Непоправим френски парцал

OFFNews 28 октомври 2020 в 09:27 10778 4

Снимка Архив

"Няма да мълчим пред отвратителните нападки срещу нашата култура и религия. Няма да убедите никого, криейки се зад свобода на мисълта! Осъждам неморалната публикация на непоправимия френски парцал, отнасяща се до нашия президент. Призовавам международната общност, която има морал и съвест, да надигне глас срещу този позор". 

Това написа в Туитър вицепрезидентът на Турция Фуат Октай по повод на карикатурата на турския лидер Реджеп Тайип Ердоган, публикувана вчера във френското сатирично списание "Шарли Ебдо".

Карикатурата дойде на фона на политическото напрежение между Анкара и Париж. На нея се вижда как Ердоган вдига бурката на жена, която му слугува и възхитен от голия й задник заявява: "Ехаа! Пророкът!". "Когато си насаме, е много по-добре", гласи посланието на сатириците.

Преди дни турският президент призова сънародниците си да бойкотират френските стоки заради спора с Еманюел Макрон за отношението към мюсюлманите и исляма. Наскоро зачестиха призивите в социалните мрежи за бойкот на френските стоки в мюсюлманския свят, след като президентът Макрон обеща, че страната му ще продължи да защитава карикатурите на пророка Мохамед в памет на френския учител, обезглавен по-рано този месец в предградие на Париж. Учителят бе убит, защото е показал на учениците си карикатури на пророка Мохамед в час за защита на свободата на изразяване.

Ръководителят на дирекцията по комуникации на турското президентство Фахреттин Алтун заяви: 

"Антимюсюлманската програма на френския президент Макрон дава плодове! "Шарли Ебдо" току-що публикува поредица т.нар. карикатури, пълна с противни изображения, които уж представят нашия Президент. Ние осъждаме този най-отвратителен опит с тази публикация да се разпространява културен расизъм и омраза".

Говорителя на президента Ибрахим Калън написа: 

"Строго осъждаме публикацията, свързана с нашия Президент на френско списание, което няма уважение към никоя вяра, реликва или ценност. Тези неща разкриват само собствената им пошлост и безнравственост. Нападките по личните права не са хумор и свобода на изразяване. Целта на тези неморални и безсрамни публикации е да посеят семената на омразата и враждебността".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3232

4

tarabata

29.10 2020 в 00:18

що ми се струва, че тиквата и любителят на бабички са от една евро партия, до скоро председателствана от френски онанист.

1894

3

Sashkavas

28.10 2020 в 16:13

Е поне на една тема сме на едно мнение. А дали политиците имат двойни стандарти (което е така) или Макрон е глупак който не знае какво прави, или пък много добре знае и всичко е нарочно търсен ефект с цел, наливане на масло в огъня на затихнал конфликт, с цел отклоняване на общественото внимание от тяхното (не)кадърно управление, не знам!

1894

1

Sashkavas

28.10 2020 в 11:54

В случая турците са прави, но за съжаление гаврата с чужди религии и неудобни хора се води за свобода на словото и е политкоректна. Свободата на словото обаче свършва ако искате да си правите шегички с LGBT общността, жените или чернокожите, това вече е анатема и е силно не полит коректно .

 
X

Да помогнем на украинските деца!