250 000 европейци чакат да се приберат на Стария континент

OFFNews 03 април 2020 в 18:09 2289 1

Около 250 000 европейци чакат да се приберат на Стария континент. Досега 350 000 граждани на ЕС са били върнати у дома с извънредни полети заради въведените ограничения за пресичане на епидемията от COVID-19.

Това съобщи върховният представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел след днешното видеоконферентно заседание на Съвета на ЕС по външни работи, съобщи БТА.

Борел отбеляза, че около 10 000 европейци са били върнати с полети, осигурени по механизма на ЕС за гражданска защита. И допълни, че тези полети, чиято стойност се покрива почти изцяло от ЕС, са последният изход, когато държавите не могат да се справят със собствени усилия.

Жозеп Борел уточни, че обикновено връщанията се извършват с наети от държавите граждански самолети или с изпращането на машини на военновъздушните сили.

Външните министри са обсъдили също разпространяването на дезинформация, свързана с приноса на ЕС срещу епидемията, но и с грешни съвети за предпазване от зараза, които може да доведат до жертви. Разпространяването на дезинформация продължава и създава заплаха за общественото здраве, бе категоричен Борел.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови