Защо "мирният план" на Тръмп е унижение за палестинците

Райнер Золих, Deutsche Welle 30 януари 2020 в 07:05 3632 0

Близкоизточният мирен план на Доналд Тръмп отчита интересите на Израел, но не и тези на палестинците. А от това едва ли ще произтече нещо хубаво, пише в коментара си Райнер Золих за Deutsche Welle.

Конфликтът между израелци и палестинци продължава вече няколко десетилетия. Нито войните, нападенията или въстанията, нито международните инициативи, мирните споразумения или множеството резолюции на ООН дотук са успели да променят нещо съществено. Недоверието е огромно, а готовността или способността на двете страни в този конфликт да постигнат исторически компромис клонят към нула.

На този фон изглежда като импулс на надежда това, че един американски президент с убедителна миротворческа визия се намесва на близкоизточната сцена, изпращайки следния сигнал: ние сме в задънена улица, затова сега ще опитаме с нови идеи да тръгнем по нов път!

Не сделка, а унижение

Но Доналд Тръмп е президент, известен не непременно с миротворческите си визии. Той няма никакви нови идеи или предложения за Близкия изток. Точно обратното - неговият мирен план, рекламиран като "сделката на века", изобщо не е "сделка" в смисъла на болезнено договорен компромис между двама равноправни партньора. Той определено представлява опит за политически диктат.

Планът отчита - с някои по-скоро символични ограничения - твърде едностранно и много щедро интересите, свързани със сигурността, единствено на Израел, докато палестинците дори не са били включени в подготовката на плана, от който са еднозначните губещи. Има опасност те да загубят чрез анексия следващи области, заселени или окупирани от Израел, върху които предявяват претенции по линия на международното право.

Те уж щели да получат своя собствена държава, подчинена изцяло на израелските интереси, свързани със сигурността, а също и напълно демилитаризирана. Ерусалим пък - както Тръмп обяви още през 2017 година - трябва да бъде "неделима" столица на Израел. Същевременно обаче - като един вид утешителна награда - някои райони в населената с араби източна част на града би трябвало да служат в бъдеще като "столица" на палестинците.

Този план може би е "последният шанс" за палестинците, каза Тръмп. Но той можеше направо да каже, че и да се съгласят, и да не се съгласят, друг шанс от него палестинците няма да получат. По този начин не е възможно съществуването на две равноправни държави. Това, което Тръмп предлага на палестинците, е не решение на принципа на двете държави, а най-много на една и половина.

Тръмп развързва ръцете на Израел

Този политически подход е не само аморален и унизителен, тъй като в един конфликт между двама се взема страната единствено на по-силния, като се изхожда от неговите "права". "Мирният план" на Тръмп е опасен и заради това, че практически развързва ръцете на Израел да анексира и други палестински територии на базата на "сделката".

Израелският премиер Бенямин Нетаняху може да е напълно доволен: така той си осигурява предимства в предизборната борба, а обвиненията срещу него в корупция засега отиват на заден план.

За арабско-мюсюлманската страна обаче планът е неприемлив и можем да очакваме масови протести, макар и подкрепата да бъде само на думи. Екстремистките сили обаче могат да потриват доволно ръце, тъй като планът им дава перфектен нов предлог за тероризъм и насилие. А това, за съжаление, със сигурност няма да повиши сигурността в Близкия изток. Включително в Израел.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови